Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card  cap
Η εποχή του Τρύγου!
εικονίδιο ημερομηνίας

13 Σεπτέμβριος, 2021

Ο τρύγος τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην ομαδική δουλειά και την αλληλοβοήθεια. Τα τρυγημένα σταφύλια συγκεντρώνονται σε ειδικά κοφίνια (τρυγοκόφινα), δηλαδή σε μεγάλα πλαστικά δοχεία. Έπειτα, ο μούστος μεταφέρεται και αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, όπου και βράζει, συμβαίνει δηλαδή η γνωστή ζύμωση.

Μάθε περισσότερα >
Card  cap
Η ιστορία της σταφίδας
εικονίδιο ημερομηνίας

03 Σεπτέμβριος, 2021

Με το που ήρθαν στα 1669 οι Οθωμανοί στην Κρήτη κι άρχισε η κατοχή του νησιού , σχεδόν αμέσως άρχισε ο σφετερισμός των περιουσιων των ντόπιων. Με το γνωστό τερτίπι και τη βία ...''αυτό θέλω, αυτό θα μου δώσεις και θα μου χαρίσεις κι αυτό, αλλιώς...'' οι περιουσίες άλλαζαν χέρια, όπως είχε γίνει πρωτύτερα σ` ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο. Δεν ήθελαν οι κατακτητές εκτός των άλλων, ν` αποκτήσουν οι γκιαούρηδες περιουσία και τους ''κάμει ο νους τους σούφερα'', πάει να πει να σκεφτούν λευτεριά και τέτοια και χάσει ο αφέντης την ησυχία του.

Μάθε περισσότερα >
Card  cap
Η Αίγινα και τα φιστίκια της
εικονίδιο ημερομηνίας

03 Σεπτέμβριος, 2021

Η πιο μεγάλη ετήσια γιορτή της Αίγινας είναι το Φεστιβάλ Φιστικιού. Όταν έχεις ένα Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης, πασίγνωστο σ` ολόκληρο τον κόσμο για την μοναδική νοστιμιά και την εξαιρετική ποιότητά του, δε μπορεί παρά να καμαρώνεις και να υπερηφανεύεσαι, και να γιορτάζεις, και να γλεντάς, και να διαλαλείς μαζί με όλους τους επισκέπτες του τόπου τη συγκομιδή του σπάνιου καρπού.

Μάθε περισσότερα >