Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κρεμμύδια Στιφάδο με αυγά

20 Ιανουάριος, 2021

Το στιφάδο ήταν δώρο από τους Βενετούς που το έφεραν στη χώρα μας τον 13ο αιώνα. Τότε το στιφάδο δεν είχε ντομάτες αφού δεν υπήρχαν στη χώρα μας. Στην Ευρώπη ήρθαν αργότερα τον 16ο αιώνα και μετά εμείς τις συνδυάσαμε και κατοχυρώθηκε έκτοτε ως κοκκινιστό. Αυτό που το έχει κάνει λατρευτό στον Έλληνα είναι ο συνδυασμός των γλυκών κρεμμυδιών και της ντομάτας με ζεστά μπαχαρικά και η ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού. Ένα αγαπημένο γεύμα, ένα σπιτικό φαγητό χωρίς συναγωνισμό, με παραλλαγές από τόπο σε τόπο και με το μεράκι της κάθε νοικοκυράς.

 

Υλικά

  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 50ml κόκκινο κρασί
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 4 μεγάλα αυγά Επιλογή μου
  • 100γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά καρεδάκια

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε χοντρές φέτες .
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σβήνουμε με κόκκινο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα ξυρισμένη.
  4. Τέλος ρίχνουμε τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν τα κρεμμύδια.
  5. Όταν είναι έτοιμα, δημιουργούμε με ένα κουτάλι  κενά  ανάμεσα στα κρεμμύδια και ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά.
  6. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και  μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει εντελώς ο κρόκος από τα αυγά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, τρίβουμε  φρέσκο πιπέρι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store