Πέρα από την καθιερωμένη αντιμετώπιση της εν λόγω μέρας σαν μία άλλη αργία μέσα στον χρόνο, οι Έλληνες την «βιώνουμε» πολύ μοναδικά και διαφορετικά, αναλόγως με το μέρος στο οποίο θα επιλέξουμε να την «περάσουμε».
Θεσσαλονίκη
Πέρα από τις γνωστές παρελάσεις και εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην εθνική επέτειο, και διαδραματίζονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα, για τη Θεσσαλονίκη η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς αποτελεί το κύριο γεγονός ενός εορταστικού τριήμερου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η γιορτή του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια μέρα γιορτάζεται και η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, η οποία έγινε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1912 με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στην πόλη, έπειτα από τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στα Γιαννιτσά και στο Σαραντάπορο.
Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι, παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι, διασώστες, πυροσβέστες, σχολεία, ενώ ένα μεγάλο μέρος της πραγματοποιείται από τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του Ελληνικού στρατού, αλλά και εύζωνες, αξιωματικούς, στρατιωτικές μπάντες, συλλόγους Μακεδονομάχων και βετεράνους πολέμου.
Την ώρα της διέλευσης των στρατιωτικών τμημάτων, πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τον Θερμαϊκό Κόλπο, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα πολεμικά πλοία.
Η παρελαση έλκει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι συγκεντρώνονται από τις 10 για να βρουν καλές θέσεις. Σχεδόν κάθε χρόνο ξεκινάει κατά τις 11 π.μ και πραγματοποιείται κατά μήκος της παραλίας επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατευθύνεται από τον νότο προς τον βορρά και σταματάει στον Λευκό Πύργο.
Χίος
Στην Χίο, στο χωριό Καρδάμυλα, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, την τιμούν ξεχωριστά.
Τα Καρδάμυλα βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και απέχουν 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Πρόκειται για μία καταπράσινη περιοχή, γεμάτη πευκοδάση, περιβόλια, γραφικά μονοπάτια και σπάνιους βιότοπους. Το χωριό αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς, τα «μεσαιωνικά» Άνω Καρδάμυλα, κάτω από το «βουνό της Γριάς» και το λιμάνι.
Την περίδο της 28ης Οκτωβίου οι δρόμοι του χωριού Καρδαμύλα σφύζουν από κόσμο, ζωντάνια και... φως! Κάθε χρόνο οι Χιώτες αναβιώνουν την παράδοση της λαμπαδηδρομίας, στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι όλων των ηλικιών με το ίδιο κέφι και την ίδια χαρά, φωνάζοντας συνθήματα καθ’όλη τη διάρκεια, ενώ παράλληλα «μεταλαμπαδεύουν» το αγωνιστικό πνεύμα εκείνων των ημερών, τιμώντας το ΟΧΙ με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.
Ανάβουν δύο μεγάλα φωτεινά «Όχι» τα οποία σχηματίζονται από δάδες, στο ύψωμα της Γριάς στα Άνω Καρδάμυλα και στον Μαργαρίτη, το οποίο που δεσπόζει στο λιμάνι των Καρδαμύλων. Τα γράμματα έχουν διάμετρο 40 μέτρων περίπου και ανάβουν στον λόφο όπου οι Γερμανοί είχαν χαράξει το σήμα της νίκης όταν αποβιβάσθηκαν στο νησί.
Το εν λόγω έθιμο πραγματοποιείται στη Χίο από το 1948 μέχρι και σήμερα και στην πλειοψηφία τους συμμετέχουν κυρίως έφηβοι και νέοι που προετοιμάζονται και εξοπλίζονται με τα απαραίτητα καιρό πριν την παραμονή της εθνικής εορτής.