Βρες το κατάστημά σου

Απολογισμός Δράσεων

Αρχική/Απολογισμός Δράσεων
Card cap

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2022

 

Η ΚΡΗΤΙΚΟΣ, με αίσθημα συνεργασίας και υπευθυνότητας, συνεχίζει και το 2022 να στηρίζει έμπρακτα το κοινωνικό σύνολο με ένα εύρος σημαντικών δράσεων ΕΚΕ. Οι δράσεις διακρίνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες και αφορούν την Κοινωνία, τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Με βασικές αξίες την ποιότητα, τη διαφάνεια και την κοινωνική ευαισθησία, όπως και τη συνέπεια στη συνέχεια των δράσεων, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ σχεδιάζει το στρατηγικό της πλάνο με ένα στοχευμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα ενεργειών. Το περιεχόμενο των ενεργειών συνεχώς διευρύνεται, καλύπτοντας ολοένα και περισσότερους τομείς της επιχειρηματικής δράσης.

Κοινωνία:

Στον σημαντικό πυλώνα της Κοινωνίας, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ επενδύει σε τομείς που κάνουν το αύριο καλύτερο για κάθε άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία να υποστηρίζει τα μέλη των συλλόγων πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ως μία ελάχιστη αναγνώριση στην ύψιστης σημασίας συνεισφορά τους στην κοινωνία.

Αναλυτικότερα, παρέχει σε όλες τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες 10% άμεση έκπτωση στο καλάθι τους με την κάρτα club σε όλα τα είδη βασικών αναγκών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολύτεκνοι και τρίτεκνοι έχουν την δυνατότητα να ψωνίζουν από τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ όλα τα είδη και να επωφελούνται από έκπτωση 10% στη συνολική τους απόδειξη.

H ενέργεια αυτή, που αποτελεί πανελλαδικά τη μεγαλύτερη πράξη προσφοράς προς τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αφορά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα είδη κρεοπωλείου, το ψωμί, τα τυριά και αλλαντικά κοπής, τα είδη παντοπωλείου και είδη προσωπικής φροντίδας, καθαριότητας και οικιακής χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις αξίες της, την αλληλεγγύη, την οικονομία και τον σεβασμό των ιδιαίτερων αναγκών των συνανθρώπων μας.

Παράλληλα, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ αισθάνεται υπερήφανη που συμμετείχε στο δίκτυο «Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων» του οργανισμού «Μπορούμε», στηρίζοντας δραστικά το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη»! Γιατί η δέσμευσή της για ένα καλύτερο αύριο, προϋποθέτει την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια ή ένδεια αλλά και την προστασία του πλανήτη. Μάλιστα, το 2022 κατάφερε να προσφέρει 3.574 μερίδες φαγητού, στηρίζοντας επισιτιστικά εκατοντάδες ευπαθείς ομάδες.

Ακόμα μία σημαντική πρωτοβουλία ΕΚΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον όμιλο Σαράντη, είναι η εμπορική ενέργεια «Με αγάπη για τη Βόρεια Εύβοια». Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη συμμετοχή και τον εθελοντισμό όλων των ανθρώπων, των συλλόγων και της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και τη δυναμική της κοινωνίας, με βασικό στόχο την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας, σε όλο το φάσμα της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, με την αγορά προϊόντων του Ομίλου Σαράντη στα Super market ΚΡΗΤΙΚΟΣ, οι καταναλωτές συμβάλλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη δράση, αφού μέρος των εσόδων διατίθεται για τις ανάγκες του προγράμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Όμιλος από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα συμπαράστασης για τους πυρόπληκτους κατοίκους και όσους στέκονται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Συνεχίζει να στηρίζει σχολεία και συλλόγους κατά τόπους, είτε μέσω διάθεσης προϊόντων και δωροεπιταγών  είτε μέσω τοποθέτησης καλαθιού δωρεάς προϊόντων.

Ταυτόχρονα, με στόχο την ενίσχυση ακόμα περισσότερων οικογενειών, υποστηρίζει τα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Η οικογένεια και το παιδί έχουν σημαντική θέση στο όραμα της εταιρείας, γι’ αυτό και υπάρχει η συνεχής στήριξη στους δύσκολους καιρούς της κρίσης και δίνεται προτεραιότητα σε οργανισμούς που έχουν σχέση με το παιδί.

Η έντονη ευαισθητοποίηση προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όμως δεν σταματά εδώ. Μέσω ακόμα μίας εμπορικής ενέργειας, που αφορά την αγορά προϊόντων του φυλλαδίου που ανήκουν στο πρόγραμμα «Προσφορές που προσφέρουν», η ΚΡΗΤΙΚΟΣ στήριξε έμπρακτα το Φιλανθρωπικό σωματείο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ.

Άνθρωπος

Όσον αφορά τον πυλώνα που έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ αντιμετωπίζει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως έναν σημαντικό, θεματικό άξονα του στρατηγικού σχεδιασμού της, που αποτελεί έναν ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. Αγκαλιάζει το σύνολο των ανθρώπων της κι αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα ως παράγοντα που εμπλουτίζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις, φροντίζοντας για την παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους.

Σε μία ιδιαίτερα κομβική χρονιά, συνεχίζει να δεσμεύεται πως θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους της. Ειδικότερα, στις σοβαρές προκλήσεις της ακρίβειας και των οικονομικών δυσκολιών, στηρίζει όλους τους εργαζόμενους με σημαντικές παροχές όπως η έκπτωση 10% με την κάρτα club και το δυνατό Ομαδικό Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο για εκείνους και τις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια του 2022, ιδρύθηκε επιτυχώς και η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Ένας εσωτερικός εκπαιδευτικός φορέας, ο οποίος φροντίζει μέσα από συνεχή εκπαίδευση την εξέλιξη των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και στοχεύει στην πληρέστερη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Παράλληλα, επικροτεί τους εργαζόμενους με προνομιακά δίδακτρα φοίτησης σε προγράμματα προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν υψηλότερο επίπεδο σπουδών. Αλλά και όλα τα παιδιά των εργαζομένων που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο, επιβραβεύοντάς τα με διατακτικές επιταγές.

Τέλος, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ κάθε χρόνο τροφοδοτεί την Τράπεζα Αίματος για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε θέματα υγείας για όλους τους εργαζόμενους και τους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Περιβάλλον:

Ο τρίτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι δράσεις του οποίου ξεκίνησαν το 2022. H ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ συμμετέχει στη «Συμμαχία για τη μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας και υποστηρίζει τη δράση του οργανισμού «Μπορούμε στη Λαϊκή» διαθέτοντας εξοπλισμό για τη συλλογή τροφίμων από επιλεγμένη λαϊκή αγορά που δίνονται μερίδες φαγητού για τα ιδρύματα της περιοχής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Procter & Gable ,  (μέσω εμπορικής ενέργειας, αγοράζοντας προϊόντα φυλλαδίου) συνέβαλε στη βελτίωση και τον σχεδιασμό 3 πάρκων «τσέπης», τα οποία είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και του εκάστοτε αστικού τοπίου. Για 2η χρονιά, συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης και ανακύκλωσης THE GREEN CITY, μέσω του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά τους, αποκτώντας άμεσο κέρδος. Συγκεκριμένα, οι πολίτες ενημερώνονται μέσω της mobile εφαρμογής THE GREEN CITY και παραδίδουν τα υλικά σε Κινητά Πράσινα Σημεία (βαν), που πραγματοποιούν καθημερινά προκαθορισμένα δρομολόγια στην Αττική.

Τέλος, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ συνεχίζει να στηρίζει ενέργειες και δράσεις που βοηθούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των πόλεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων. Εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα στα καταστήματα και τις αποθήκες, εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, μειώνει από την πλευρά της την εξάρτηση από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου και ελαττώνει το ενεργειακό αποτύπωμα. Αντίστοιχα, όλα τα καταστήματα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες κίνησης στις τουαλέτες και φωτισμό Led, κλιματιστικά τύπου Inverter, με χαρτί BPA Free στα ρολά των ταμειακών μηχανών, θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χώρους ανακύκλωσης συσκευών, μπαταριών και αξεσουάρ.

 

 

Card cap

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2021

Οι δράσεις της ΚΡΗΤΙΚΟΣ αντικατοπτρίζουν σαφώς τη στρατηγική της, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με όλους τους στόχους και τις δράσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ συμβάλλει σε έργα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων με οικονομικούς, υλικούς, τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους. Στρατηγική και δράση είναι βασισμένες πάνω σε τρεις σημαντικούς πυλώνες: κοινωνία, άνθρωπος, περιβάλλον.

Κοινωνία:

Σε ό,τι αφορά τον πυλώνα κοινωνία η ΚΡΗΤΙΚΟΣ δραστηριοποιείται με:

  • Καμπάνιες ΕΚΕ, όπως ο «Κουμπαράς της Ζωής», όπου αγοράζοντας επιλεγμένα προϊόντα σε προσφορά με την κάρτα Club, οι καταναλωτές μπορούσαν να ενισχύσουν το «Make a Wish- Κάνε μία Ευχή Ελλάδος» αλλά και να ευαισθητοποιηθούν λαμβάνοντας ως δώρο το ομώνυμο παραμύθι.
  • Με έμπρακτη βοήθεια στον Οργανισμό το Χαμόγελο του Παιδιού, με τη δωρεά φορτηγού, καθώς και στη ΜΚΟ «Παιδικά Χωριά SOS», με την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Η ΚΡΗΤΙΚΟΣ τηρεί καθημερινά τη δέσμευσή της να ενεργεί ως υπεύθυνη κοινωνικά και επιχειρηματικά, αποδεικνύοντας με πράξεις ότι είναι δίπλα στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα το 2021 η εταιρεία προχώρησε σε:

  • Δωρεά προϊόντων άμεσης ανάγκης σε 24 σχολεία, 32 συλλόγους, 18 ιερούς ναούς και μονές και 34 Δήμους της περιφέρειας.
  • Δωρεά αντιδραστηρίων για την κάλυψη των αναγκών μοριακής διάγνωσης του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) για το Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ».
  • Δωρεάν διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης με στόχο την ανακούφιση και την υποστήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Εύβοιας και από τους σεισμούς της Κρήτης σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Aνθρωπος:

Κάθε εργαζόμενος στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ είναι πρεσβευτής των εταιρικών αξιών και της κουλτούρας της εταιρείας. Η σύμπραξη με τους εργαζόμενους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιδιώξεων της ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να ενημερωθούν πλήρως για κάθε θέμα, για μελλοντικές προοπτικές, συμβουλές προσωπικής ανάπτυξης, καθώς και να συμμετέχουν σε εταιρικά προγράμματα εθελοντισμού, όπως αγώνες δρόμου, αιμοδοσία κλπ.

Επιπλέον, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ακολουθώντας τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής, υιοθέτησε γρήγορα τη λύση της τηλεργασίας και των τηλεδιασκέψεων, παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις, όπως τη μείωση του αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία, την αναδιάρθρωση του προγράμματος βαρδιών, την αύξηση των μέτρων υγιεινής, τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων, την προώθηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη διενέργεια μοριακών εξετάσεων ανίχνευσης κορωνοϊού.

Περιβάλλον:

Η ΚΡΗΤΙΚΟΣ επιδιώκει τη συστηματική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος με έμφαση στην πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, στην περιβαλλοντική συμμόρφωση και στην προώθηση της ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.) Επίσης, συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης και ανακύκλωσης THE GREEN CITY, μέσω του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά τους και να κερδίζουν, καθώς τα υλικά που προσκομίζουν προς ανακύκλωση μετατρέπονται σε πόντους που μπορούν να εξαργυρώσουν αποκλειστικά στο eshop του Super Market ΚΡΗΤΙΚΟΣ.

Card cap

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2020

Μια από τις θεμελιώδεις αξίες και από τις σημαντικότερες αρχές λειτουργίας της ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής, αποτελεί η συνεισφορά στην πρόοδο και στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικές σχέσεις αφού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επιχειρηματική δράση και επιτυχία της ΚΡΗΤΙΚΟΣ.

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Χορήγησε Αναπνευστήρες για την ενίσχυση των ΜΕΘ, προσέφερε Νερά και Χυμούς σε 25 Νοσοκομεία της χώρας, στήριξε έμπρακτα με προϊόντα από το ’’Φυλλάδιο Φροντίδας’’ το ‘’Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα’’ καθώς και την Μ.Κ.Ο. Κιβωτό του Κόσμου.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, στήριξε με δράσεις άμεσης ανακούφισης για την αντιμετώπιση του Covid-19 Συλλόγους, Σχολεία, Δήμους, Ιερούς Ναούς Αθλητικούς Συλλόγους και Αθλητές σε όλη την Ελλάδα.

Δίπλα στην Τοπική Κοινωνία

Βοήθησε με βασικά προϊόντα στους συλλόγους, Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό (Καστοριά), Σύλλογος Αλληλεγγύης Ελπίδα (Γρεβενά), Σύλλογος Γονέων με Αυτισμό (Κοζάνη) της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, στάθηκε δίπλα σε 42 σχολεία, 33 συλλόγους και σε 19 Δήμους της περιφέρειας δωρίζοντας προϊόντα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ακόμη, προχώρησε σε Δωρεά Διαγνωστικών Εξετάσεων με συγκεκριμένη ομάδα ιατρών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός σε νησιά όπως Σπέτσες, Αίγινα και Εύβοια. Φέροντας και την δική της ευθύνη για την υγεία σωμάτων ασφαλείας η εταιρεία ΚΡΗΤΙΚΟΣ στηρίζει με προϊόντα της το Λιμενικό Σώμα σε τοπικό επίπεδο. Η ΚΡΗΤΙΚΟΣ στήριξε τους πληγέντες στην Εύβοια συμβάλλοντας στην κάλυψη βασικών αναγκών αλλά και τους πληγέντες από την κακοκαιρία "Ιανός" με προϊόντα.

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εταιρική της στρατηγική.

  • Απλότητα: Με την φιλική μας εξυπηρέτηση και το χαμόγελο μας δημιουργούμε ένα ευχάριστο περιβάλλον για εμάς και τους πελάτες μας.
  • Ακεραιότητα: Χτίζουμε ειλικρινείς και αληθινές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και τους προμηθευτές μας και τις επιβεβαιώνουμε καθημερινά με την στάση μας και τις επιλογές μας.
  • Συνεργασία και Στήριξη τοπικών παραγωγών: Στηρίζουμε και προωθούμε τους ανθρώπους και τα προϊόντα του τόπου μας και φροντίζουμε να φτάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
  • Φροντίδα: Δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Για την ποιότητα, για την οικονομία, για την εξυπηρέτηση φροντίζουμε καθημερινά ο καθένας μας προσωπικά.
  • Ευελιξία: Προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κάθε γειτονιάς, κάθε συνθήκης, κάθε εποχής, για να προφέρουμε πάντοτε το καλύτερο.