Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Αρνάκι στη σούβλα : Όλες οι απαντήσεις που πάντα αναζητούσατε

06 Απρίλιος, 2022

                                                      Aρνάκι στη σούβλα
                                                 Τα μυστικά της διαδικασίας

Η  σούβλα γυρίζει αργά, η υπέροχη μυρωδιά της τσίκνας έχει ήδη πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα, όλη η οικογένεια, στην ευρύτερη σύνθεσή της, έχει συγκεντρωθεί ήδη γύρω από τον οβελία και έχει ξεκινήσει την “ιεροτελεστία” τσιμπολογήματος της τραγανής του πετσούλας, το κρασί ρέει άφθονο, οι μουσικές αντιλαλούν και όλα αυτά με φόντο το κάδρο μιας υπέροχα ολάνθιστης φύσης, όπου τα χρώματα οργιάζουν και η αναγεννημένη ζωή γιορτάζει! Η απόλυτη εικόνα του ελληνικού Πάσχα! Έθιμα ανεξίτηλα χαραγμένα στο DNA των Ελλήνων και δη της ηπειρωτικής χώρας, που όμως γνωρίζουμε άραγε από πού πηγάζουν;

Καταρχάς και αυτονοήτως θα πρέπει να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα του γιατί το πασχαλινό μας αρνάκι είθισται να σουβλίζεται, να γίνεται δηλαδή οβελίας, ονομασία που προέρχεται από το αρχαίο οβελός, λέξη που περιγράφει ένα μακρύ κι αιχμηρό αντικείμενο, ιδιαίτερα δε τη σούβλα. Αυτό εξηγεί και τον λόγο που τα ψητοπωλεία ονομάζονται επίσης οβελιστήρια, ενώ από την ίδια ρίζα προέρχονται και οι λέξεις οβελίσκος και βελόνα. Το γεγονός ότι στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματολοί σούβλιζαν αρνιά προσδοκώντας στην ανάσταση και του βασανισμένου ελληνικού γένους, παράλληλα με αυτήν του Χριστού, δικαιολογεί εν μέρει το ότι το σούβλισμα αποτελεί έθιμο κυρίως της Πελοποννήσου και της Ρούμελης, απ’ όπου και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, οι ρίζες του εθίμου μάς πάνε πολύ πιο βαθιά στον χρόνο και εντοπίζονται στο εβραϊκό Πάσχα -λέξη που ως γνωστόν σημαίνει πέρασμα-, το οποίο συμβολίζει την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Δεν αρκεί να αγοράσουμε το αρνάκι μας και βέβαια τα κάρβουνα, την ψησταριά και την σούβλα, για να απολαύσουμε τον τέλειο οβελία. Υπάρχουν και τα μυστικά  τα οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής σημεία:

Χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό έθιμο ''το σούβλισμα του αρνιού''

 

  • Καθαρίζουμε σχολαστικά το αρνάκι μας -ή το κατσικάκι μας
  • Περνάμε το κρέας στην σούβλα, από το κάτω μέρος προς το κεφάλι
  • Ακολούθως, δένουμε το αρνί σφιχτά και σε πολλά σημεία στην σούβλα, με σύρμα μεσαίου πάχους, ξεκινώντας από τα
    πόδια και τον λαιμό του και προχωρώντας προς το σώμα του.
  • Αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά τον οβελία μας με χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και στην συνέχεια
    ράβουμε την κοιλιά του με χοντρό σπάγκο.
  • Νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα πρέπει να έχουμε ήδη ανάψει την φωτιά μας, δεδομένου ότι απαιτείται
    τουλάχιστον μία ώρα για να ετοιμαστούν τα κάρβουνα, από τα οποία χρειαζόμαστε περίπου 10 κιλά. Βασικός κανόνας
    είναι εκείνος που λέει ότι το καλό ψήσιμο γίνεται σε χαμηλή φωτιά, πράγμα που άλλωστε ισχύει για όλα τα μαγειρέματα.
     Για ένα αρνάκι βάρους 8-10 κιλών θα απαιτηθούν περίπου 4 ώρες ψησίματος, οπότε υπολογίστε την ώρα ενάρξεως της όλης διαδικασίας, προκειμένου να φάτε χωρίς να αγχωθείτε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι.

Να θυμάστε

  • Ότι ξεκινάμε το ψήσιμο με αργούς ρυθμούς γυρίσματος και επιταχύνουμε όσο περνάει η ώρα, κυρίως δε στο τέλος, για να μην καεί. Φροντίζουμε επίσης η πιο δυνατή φωτιά να αντιστοιχεί στα πόδια και το κεφάλι του ζώου, που ψήνονται δυσκολότερα και όχι στην κοιλιά του.
  • Η απόσταση του κρέατος από την φωτιά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30 εκατοστά, τουλάχιστον στην αρχή, ενώ καλό θα ήταν να τυλίξουμε το αρνί μας με λαδόκολλα ή να σκεπάσουμε τα κάρβουνα με αλουμινόχαρτο, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς του, που ψήνεται γρηγορότερα.
  • Ανά διαστήματα αλείφουμε το αρνάκι μας με λαδάκι και κυρίως ενημερώνουμε τους παρισταμένους για το πότε μπορεί να ξεκινήσει το τελετουργικό τσιμπολόγημα της πέτσας του!

 

Καλό Πάσχα να έχετε και καλή επιτυχία στο ψήσιμο!

Κατηγορίες

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store