Aρνάκι στη σούβλα
Τα μυστικά της διαδικασίας
Η σούβλα γυρίζει αργά, η υπέροχη μυρωδιά της τσίκνας έχει ήδη πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα, όλη η οικογένεια, στην ευρύτερη σύνθεσή της, έχει συγκεντρωθεί ήδη γύρω από τον οβελία και έχει ξεκινήσει την “ιεροτελεστία” τσιμπολογήματος της τραγανής του πετσούλας, το κρασί ρέει άφθονο, οι μουσικές αντιλαλούν και όλα αυτά με φόντο το κάδρο μιας υπέροχα ολάνθιστης φύσης, όπου τα χρώματα οργιάζουν και η αναγεννημένη ζωή γιορτάζει! Η απόλυτη εικόνα του ελληνικού Πάσχα! Έθιμα ανεξίτηλα χαραγμένα στο DNA των Ελλήνων και δη της ηπειρωτικής χώρας, που όμως γνωρίζουμε άραγε από πού πηγάζουν;
Καταρχάς και αυτονοήτως θα πρέπει να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα του γιατί το πασχαλινό μας αρνάκι είθισται να σουβλίζεται, να γίνεται δηλαδή οβελίας, ονομασία που προέρχεται από το αρχαίο οβελός, λέξη που περιγράφει ένα μακρύ κι αιχμηρό αντικείμενο, ιδιαίτερα δε τη σούβλα. Αυτό εξηγεί και τον λόγο που τα ψητοπωλεία ονομάζονται επίσης οβελιστήρια, ενώ από την ίδια ρίζα προέρχονται και οι λέξεις οβελίσκος και βελόνα. Το γεγονός ότι στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματολοί σούβλιζαν αρνιά προσδοκώντας στην ανάσταση και του βασανισμένου ελληνικού γένους, παράλληλα με αυτήν του Χριστού, δικαιολογεί εν μέρει το ότι το σούβλισμα αποτελεί έθιμο κυρίως της Πελοποννήσου και της Ρούμελης, απ’ όπου και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ωστόσο, οι ρίζες του εθίμου μάς πάνε πολύ πιο βαθιά στον χρόνο και εντοπίζονται στο εβραϊκό Πάσχα -λέξη που ως γνωστόν σημαίνει πέρασμα-, το οποίο συμβολίζει την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας.
Δεν αρκεί να αγοράσουμε το αρνάκι μας και βέβαια τα κάρβουνα, την ψησταριά και την σούβλα, για να απολαύσουμε τον τέλειο οβελία. Υπάρχουν και τα μυστικά τα οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής σημεία:
Χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό έθιμο ''το σούβλισμα του αρνιού''
Να θυμάστε
Καλό Πάσχα να έχετε και καλή επιτυχία στο ψήσιμο!