Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Βάψιμο αβγών με φυσικό τρόπο

06 Απρίλιος, 2022

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνει σε όλη την Ελλάδα ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα. Πρόκειται για το βάψιμο των κόκκινων αβγών.

Σύμφωνα με τις ερμηνείες που δίδονται τα αβγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη καθώς είναι η μέρα που ο Χριστός πρόσφερε στους μαθητές Του κατά το Μυστικό Δείπνο , άρτο και κρασί που συμβολίζει το Σώμα και το Αίμα Του. Η παράδοση λοιπόν θέλει τα αβγά να βάφονται κόκκινα γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού .

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που είναι κλειστός, όπως το περίβλημα του αβγού , αλλά κρύβει μέσα του τη Ζωή.

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές τεχνοτροπίες για το βάψιμο των αβγών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι νοικοκυρές μαζεύονται στις γειτονιές και τηρούν το έθιμο φτιάχνοντας διάφορα χρώματα και σχέδια στα αβγά.

Όλα αυτά τα έθιμα περνούν από γενιά σε γενιά , γι’ αυτό όσο κι αν ο χρόνος μας είναι πιεσμένος προσπαθούμε να τα τηρήσουμε βάζοντας στην διαδικασία της εκτέλεσης τους όλη την οικογένεια.

 

Συνταγή

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Για να μας πετύχει το βάψιμο πρέπει να προσέξουμε τα αβγά μας να μην είναι ραγισμένα ή σπασμένα . Προτιμάμε το μεσαίο μέγεθος με το λευκό κέλυφος για να έχουμε καλύτερη απόδοση στο κόκκινο χρώμα. Καλό θα είναι για να αποφύγουμε το ράγισμα κατά το βράσιμο, να έχουμε βγάλει τα αβγά από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν τα βράσουμε να σκουπίζουμε ώστε η επιφάνεια τους να είναι λεία.

Βαφή για κόκκινα αυγά

Με παντζάρια

500γρ. παντζάρια, 5 κουταλιές  ξίδι λευκό, 1 κουταλιά αλάτι

Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, το αλάτι και αρκετό νερό να βράσουν. Κρατάμε τα παντζάρια για σαλάτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ο ζωμός. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αυγά και ρίχνουμε τον κόκκινο ζωμό μέσα. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Με φύλλα από κρεμμύδια.

Παίρνουμε αρκετά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές  ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Με Ριζάρι.

Βάζουμε το ριζάρι σε μια κούπα ζεστό νερό για να βγάλει το χρώμα του, αφήνουμε όλο το βράδυ. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αυγά και ρίχνουμε το νερό μαζί με το ριζάρι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βαφή για μπλε αυγά

Με μώβ λάχανο

Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό μωβ λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές  ξίδι και  1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βαφή για κίτρινα αυγά

Με κουρκουμά

Σε μια κατσαρόλα γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε 2 κουταλιές κουρκουμά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι,  τοποθετούμε τα αυγά. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βαφή για πράσινα αυγά

Με σπανάκι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετά φύλλα σπανάκι  κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές  ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Για σχέδια με λουλούδια και βότανα

Παίρνουμε διάφορα φυλλαράκια από φυτά ή βότανα, τα βρέχουμε λίγο για να μπορούν να κωλύσουν  και τα τοποθετούμε πάνω στο αυγό. Τυλίγουμε προσεκτικά με καλσόν και σφίγγουμε πολύ καλά, δένουμε με κλωστή και κόβουμε ότι περισσεύει. Βράζουμε τα αυγά με όποια μέθοδο θέλουμε να χρωματίσουμε. Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, αφαιρούμε το καλσόν και γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Για σχέδια με χαρτοπετσέτα

Μπορντούρες από χαρτοπετσέτας, ασπράδι από 1 αυγό

Παίρνουμε χαρτοπετσέτες με σχέδια της επιλογής μας και κόβουμε με ένα ψαλίδι τις μπορντούρες. Θα πρέπει να έχουμε βράσει τα αυγά και να έχουν κρυώσει πολύ καλά. Χτυπάμε λίγο το ασπράδι του αυγού, τοποθετούμε πάνω στο βρασμένο αυγό τη μπορντούρα από τη χαρτοπετσέτα και με ένα πινέλο αλείφουμε με το ασπράδι να κωλύσει. Αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά και γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη