Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Βάψιμο αβγών με φυσικό τρόπο

29 Απρίλιος, 2024

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνει σε όλη την Ελλάδα ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα: το βάψιμο των κόκκινων αβγών.

Σύμφωνα με την παράδοση τα αβγά βάφονται κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς είναι η μέρα που ο Χριστός πρόσφερε στους μαθητές Του κατά το Μυστικό Δείπνο άρτο και κρασί που συμβολίζει το Σώμα και το Αίμα Του.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που είναι κλειστός, όπως το περίβλημα του αβγού , αλλά κρύβει μέσα του τη Ζωή.

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές τεχνοτροπίες για το βάψιμο των αβγών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι νοικοκυρές μαζεύονται στις γειτονιές και τηρούν το έθιμο φτιάχνοντας διάφορα χρώματα και σχέδια στα αβγά.

Όλα αυτά τα έθιμα περνούν από γενιά σε γενιά , γι’ αυτό όσο κι αν ο χρόνος μας είναι πιεσμένος προσπαθούμε να τα τηρήσουμε βάζοντας στην διαδικασία της εκτέλεσης τους όλη την οικογένεια.

Για να μας πετύχει το βάψιμο πρέπει να προσέξουμε τα αβγά μας να μην είναι ραγισμένα ή σπασμένα . Καλό θα είναι για να αποφύγουμε το ράγισμα κατά το βράσιμο, να έχουμε βγάλει τα αβγά από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν τα βράσουμε να σκουπίζουμε ώστε η επιφάνεια τους να είναι λεία.

Βαφή για κόκκινα αυγά

Με παντζάρια

500γρ. παντζάρια, 5 κουταλιές  ξίδι λευκό, 1 κουταλιά αλάτι

Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, το αλάτι και αρκετό νερό να βράσουν. Κρατάμε τα παντζάρια για σαλάτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ο ζωμός. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αυγά και ρίχνουμε τον κόκκινο ζωμό μέσα. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Με φύλλα από κρεμμύδια.

Παίρνουμε αρκετά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές  ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Με Ριζάρι.

Βάζουμε το ριζάρι σε μια κούπα ζεστό νερό για να βγάλει το χρώμα του, αφήνουμε όλο το βράδυ. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αυγά και ρίχνουμε το νερό μαζί με το ριζάρι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βαφή για μπλε αυγά

Με μώβ λάχανο

Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό μωβ λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές  ξίδι και  1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βαφή για κίτρινα αυγά

Με κουρκουμά

Σε μια κατσαρόλα γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε 2 κουταλιές κουρκουμά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι,  τοποθετούμε τα αυγά. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Βαφή για πράσινα αυγά

Με σπανάκι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετά φύλλα σπανάκι  κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 5 κουταλιές  ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζουμε  και αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

 

Κατηγορίες

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store