Έχοντας σαν κύριο συστατικό το τυρί και ό,τι παράγεται από το γάλα. Οι γυναίκες έφτιαχναν μακαρόνια, ή σκιουφιχτά ή λαζάνια τα οποία τα συνόδευαν με τυρί. Ήταν μια ευκαιρία για τόνωση των συγγενικών δεσμών. Οι οικογενειακές συνάξεις επαναλαμβανόταν συχνά, όχι πάντα στο ίδιο σπίτι αλλά και σε άλλο σπιτικό του συγγενικού περιβάλλοντος. Σε όλες αυτές τις μικρές οικογενειακές γιορτές, οι γυναίκες είχαν κυρίαρχο ρόλο διότι έπρεπε να φροντίσουν για το μενού της βραδιάς που δεν είχε και πολλές απαιτήσεις αλλά έπρεπε να διαφοροποιείται από συνάθροιση σε συνάθροιση και κάθε νοικοκυρά είχε την ευκαιρία να προβάλει τη τέχνη της.
Το κρασί ήταν το ποτό της βραδιάς. Αυτό το αναλάμβανε ο νοικοκύρης του σπιτιού, με το γεροντότερο της οικογενειακής πυραμίδας να σηκώνει πρώτος το ποτήρι για τη καθιερωμένη ευχή. Ο εθιμικός χαρακτήρας των αποκριάτικων φαγητών βοηθούσε στο να δημιουργηθεί το εορταστικό κλίμα.
Μετά το τέλος του φαγητού την η νοικοκυρά έπαιρνε το τυρί που περίσσευε από την Τυρινή και το φυλούσε, το έπαιρνε μαζί της στην Ανάσταση και, όταν ο παπάς έλεγε το «Χριστός Ανέστη», το μοίραζε στους συγγενείς, για να μη βγάζουν καλόγερους (δοθιήνες) και να έχουν γερούς δεσμούς ανάμεσα τους οι οικογένειες.