Αυτό το φαντασμαγορικό πέτρινο σύμπλεγμα των Μετεώρων που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Τα Μετέωρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία στην Ελλάδα, μετά απ’ αυτήν του Αγίου Όρους. Η βαθιά θρησκευτικότητα έχει μείνει έντονη και αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο μέχρι και σήμερα, γι’αυτό και δεν είναι περίεργο που τις Άγιες μέρες του Πάσχα τα Μετέωρα έχουν την «τιμητική» τους. Μάλιστα, από τις τριάντα Μονές που διαθέτει, μόνο οι έξι λειτουργούν σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Αυτές είναι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου.
Δέος, κατάνυξη, μετάνοια, κάθαρση, η εμπειρία της Ανάστασης στα Μετέωρα μπορεί να περιγραφθεί με πολλές λέξεις, το σίγουρο όμως είναι ότι μένει ανεξίτηλη για τους πιστούς που επιλέγουν να περάσουν τις Άγιες Μέρες του Πάσχα εκεί.
Τη Μεγάλη Πέμπτη οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, ενώ γίνεται η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ με σεβασμό και ευλάβεια, ψυχική και πνευματική.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι στολίζονται και οι αγιογραφίες μοιάζουν να ζωντανεύουν, ενώ οι ψυχές δίνουν την αίσθηση ότι ανυψώνονται προς τον ουρανό.
Το Μεγάλο Σάββατο, με ιδιαίτερη ευλάβεια τελείται η λειτουργία της Ανάστασης με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα μετά το «Χριστός Ανέστη», ενώ την Κυριακή του Πάσχα, ο οβελίας έχει την τιμητική του μαζί με τα κόκκινα αυγά, ενώ οι χοροί και τα τραγούδια «κρατούν» μέχρι το βράδυ.
Στην περιοχή της Καλαμπάκας, την πρωτεύουσα του Δήμου Μετεώρων που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου, πραγματοποιείται το έθιμο της Σταυροπροσκύνησης την τρίτη Κυριακή των νηστειών που ονομάζεται και «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης». Μετά από τον Όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Στο τέλος κάθε λειτουργίας γίνεται η προσκύνηση του Σταυρού.
Οι γυναίκες της περιοχής ανεβαίνουν στο Σταυρό του βράχου της «Μικρής Αγιάς» λέγοντας τραγούδια της Λαμπρής ενώ χορεύουν. Στη συνέχεια κατεβαίνουν στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και προσφέρουν διάφορα νηστίσιμα εδέσματα.
Την Κυριακή του Πάσχα στο χωριό του Αη Γιώργη του Μαντηλά, στο Καστράκι Καλαμπάκας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο εξωκλήσι του Αγίου, κάτοικοι ζωσμένοι στη μέση με μαντήλια και τάματα, σκαρφαλώνουν στον απότομο βράχο με ειδικό εξοπλισμό, προκειμένου να τα κρεμάσουν και να πάρουν μαζί τους τα περσινά, τα οποία έπειτα τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές, αλλά και στις οικογένειες τους.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να βρει κανείς μοναδικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ανάλογα με τη γεωγραφία, τη φύση, την εποχή και την ιστορία της κάθε περιοχής. Συνήθειες που οι ντόπιοι κρατούν ολοζώντανες και οι ταξιδιώτες χαίρονται να ανακαλύπτουν.