Η Γιορτή της Ψημένης Ρακής στην Αμοργό
Κάθε 26 του Ιούλη στα Κατάπολα της Αμοργού, διοργανώνεται μια από τις πιο ελληνικές εορτές και πιο εμπνευσμένα έθιμα των κυκλάδων. Η Γιορτή της Ψημένης Ρακής, Η διοργάνωση ανήκει στην Ένωση Καταπολιανών Αμοργού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αμοργού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού. Η Ψημένη ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού με βασικά συστατικά ρακή, μέλι, ζάχαρη και 8 διαφορετικά βότανα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ψημένης να δουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της και φυσικά να το γευτούν. Άλλωστε η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η Γιορτή του Ούζου στη Μυτιλήνη
Κάθε χρόνο το τριήμερο 26, 27 και 28 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης η Γιορτή του Ούζου. Ο επισκέπτης της γιορτής θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους ποτοποιούς, να μυηθεί στα μυστικά του ούζου, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ούζο του σε γραφικά «καφενεδέλια» της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου. Επίσης μπορεί να περιηγηθεί στα μουσεία και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ιστορία και την παραγωγή του ούζου, που βρίσκονται στο νησί, να ενημερωθεί και να γνωρίσει τα προϊόντα από κοντά. Το φεστιβάλ Κάθε χρόνο πλαισιώνονται μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν την αυθεντική κουλτούρα που συνοδεύει παραδοσιακά το ούζο.
Το Πανηγύρι του Ψαρά στην Ικαρία
Το Πανηγύρι του Ψαρά στην Ικαρία στις 31 Ιουλίου , το λένε του Ψαρά κι αφθονούν το φρέσκο ψαράκι και τους λιχουδιαστούς ψαρομεζέδες! Στην Ικαρία, το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, με την πολυτάραχη ιστορία, το έθιμο των πανηγυριών χαρακτηρίζεται από μια ιδιομορφία. Τα πολυάριθμα και περιβόητα, πλέον, ικαριώτικα θρησκευτικά πανηγύρια δεν αποτελούν «κοινοβιακές» γιορτές, αλλά μέσο χρηματοδότησης για κοινωφελής σκοπούς. Ιδιαιτερότητα που δημιουργήθηκε σε περιόδους απομόνωσης και οικονομικής καθυστέρησης του νησιού, και η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά ενός ικαριώτικου πανηγυριού είναι η μαζική προσέλευση κόσμου, οι παραδοσιακοί μεζέδες, το άφθονο κρασί, η ντόπια μουσική, ο χορός και το γλέντι μέχρι πρωίας. Τα πανηγύρια, συνήθως με αφορμή θρησκευτικές εορτές, διοργανώνονται από συλλόγους εθελοντών, οι οποίοι παλιότερα αποτελούσαν τις εκκλησιαστικές επιτροπές. Το φαγοπότι, το οποίο ακολουθεί τη θεία λειτουργία, περιλαμβάνει συνήθως ψητά κοκκινιστά κρέατα («ρασκό»: ντόπιο κατσίκι ελευθέρας βοσκής) και πιλάφι μαγειρεμένο σε ζωμό κατσίκας. Τα ποτήρια των παρευρισκομένων γεμίζουν συνεχώς με «πράμνειο οίνο», κόκκινο κρασί από τις ντόπιες ποικιλίες. Το κέφι «ανάβει» όταν η ορχήστρα αρχίσει να παίζει τον Ικαριώτικο χορό, ο οποίος είναι ζωηρός χορός με διάφορες παραλλαγές, και τα τελευταία χρόνια προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις «απαιτήσεις» του νεανικού κοινού, που κατακλύζει τα καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού.