Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Τα έθιμα του Ιουλίου

30 Ιούνιος, 2023

Φεστιβάλ Πρεσπών

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις των Βαλκανίων και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε διάφορα χωριά του Νομού Φλωρίνης το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Το φεστιβάλ προσελκύει ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα, αλλά και πολλούς από γειτονικές χώρες.

Βαρικιώτικα

Στις 13-15 Αυγούστου, πραγματοποιείται ένα πολιτιστικό τριήμερο, τα εθιμικά «Βαρικιώτικα». Διοργανώνονται από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βαρικού σε συνεργασία με το χωριό Βάρικο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εικαστική έκθεση, λαϊκές εκδηλώσεις (όπως γιορτή φασολάδας), φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, ρεμπέτικη βραδιά κ.ά. Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου προσελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των κατοίκων του χωριού και της γύρω περιοχής.

Φεστιβάλ Καστοριάς στο Νεστόριο

Κάθε Αύγουστο το Φεστιβάλ στο Νεστόριο της Καστοριάς προσελκύει επισκέπτες από τη Ελλάδα. Βουτιές στο ποτάμι, επαφή με τη φύση, χορός, μουσικές, έρωτες, party μέχρι το πρωί!
Τέσσερις ημέρες γεμάτες αγαπημένες μουσικές, καλοκαιρινή διάθεση, περιπάτους και αναρρίχηση, yoga και zumba στη φύση, και ηλιοθεραπεία στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Φεστιβάλ Πηνειού

Το Φεστιβάλ Πηνειού ξεκίνησε ως μια γιορτή προκειμένου να αναδειχθούν τα έργα διαμόρφωσης της κοίτης και να ενταχθεί το ποτάμι στη ζωή της πόλης. Όταν τον Ιούνιο του 2001 ο Δήμος Λαρισαίων διοργάνωσε για πρώτη φορά πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Γιορτές Πηνειού» στην αναμορφωμένη με πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και πεζογέφυρες ιστορική κοίτη του Πηνειού Ποταμού, λίγοι πίστευαν ότι μέσα σε τόσα λίγα χρόνια θα καθιερώνονταν ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, η φήμη του οποίου απηχεί πλέον σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Φεστιβάλ Βωβούσας 

Από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023. Χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, η Βωβούσα είναι ένα ιστορικό χωριό του Ζαγορίου, που αριθμεί 35 κατοίκους. Η Βωβούσα, βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, γειτνιάζει με τη περίφημη Βάλια Κάλντα και είναι στις παρυφές περιοχών NATURA2000.
Σε αιώνια σχέση με τα νερά και τα παρθένα δάση, η περιοχή κατοικείται από προστατευόμενα είδη, όπως η Καφέ Αρκούδα και ο Ασπροπάρης Γυπαετός, και κυριαρχείται από το υδάτινο στοιχείο.Ο Αώος ποταμός, σχηματίζεται από τα ρέματα της περιοχής όπου ξεκινά το ταξίδι του περνώντας από την Κόνιτσα, λίγο πριν κυλίσει στην άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων μας, στην Aλβανία.

 

 

Card cap

Τα έθιμα του Ιουλίου

27 Ιούνιος, 2022

Η Γιορτή της Ψημένης Ρακής στην Αμοργό

Κάθε 26 του Ιούλη στα Κατάπολα της Αμοργού, διοργανώνεται μια από τις πιο ελληνικές εορτές και πιο εμπνευσμένα έθιμα των κυκλάδων. Η Γιορτή της Ψημένης Ρακής, Η διοργάνωση ανήκει στην Ένωση Καταπολιανών Αμοργού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αμοργού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού. Η Ψημένη ρακή  είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού με βασικά συστατικά ρακή, μέλι, ζάχαρη και 8 διαφορετικά βότανα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ψημένης να δουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της και φυσικά να το γευτούν. Άλλωστε η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Γιορτή του Ούζου στη Μυτιλήνη

Κάθε χρόνο το τριήμερο 26, 27 και 28 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης η Γιορτή του Ούζου. Ο επισκέπτης της γιορτής θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους ποτοποιούς, να μυηθεί στα μυστικά του ούζου, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ούζο του σε γραφικά «καφενεδέλια» της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου. Επίσης μπορεί να περιηγηθεί στα μουσεία και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ιστορία και την παραγωγή του ούζου, που βρίσκονται στο νησί, να ενημερωθεί και να γνωρίσει τα προϊόντα από κοντά. Το φεστιβάλ Κάθε χρόνο πλαισιώνονται μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν την αυθεντική κουλτούρα που συνοδεύει παραδοσιακά το ούζο.

Το Πανηγύρι του Ψαρά στην Ικαρία

Το Πανηγύρι του Ψαρά στην Ικαρία στις 31 Ιουλίου , το λένε του Ψαρά κι αφθονούν το φρέσκο ψαράκι και τους λιχουδιαστούς ψαρομεζέδες! Στην Ικαρία, το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, με την πολυτάραχη ιστορία, το έθιμο των πανηγυριών χαρακτηρίζεται από μια ιδιομορφία. Τα πολυάριθμα και περιβόητα, πλέον, ικαριώτικα θρησκευτικά πανηγύρια δεν αποτελούν «κοινοβιακές» γιορτές, αλλά μέσο χρηματοδότησης για κοινωφελής σκοπούς. Ιδιαιτερότητα που δημιουργήθηκε σε περιόδους απομόνωσης και οικονομικής καθυστέρησης του νησιού, και η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά ενός ικαριώτικου πανηγυριού είναι η μαζική προσέλευση κόσμου, οι παραδοσιακοί μεζέδες, το άφθονο κρασί, η ντόπια μουσική, ο χορός και το γλέντι μέχρι πρωίας. Τα πανηγύρια, συνήθως με αφορμή θρησκευτικές εορτές, διοργανώνονται από συλλόγους εθελοντών, οι οποίοι παλιότερα αποτελούσαν τις εκκλησιαστικές επιτροπές. Το φαγοπότι, το οποίο ακολουθεί τη θεία λειτουργία, περιλαμβάνει συνήθως ψητά κοκκινιστά κρέατα («ρασκό»: ντόπιο κατσίκι ελευθέρας βοσκής)  και πιλάφι μαγειρεμένο σε ζωμό κατσίκας. Τα ποτήρια των παρευρισκομένων γεμίζουν συνεχώς με «πράμνειο οίνο», κόκκινο κρασί από τις ντόπιες ποικιλίες. Το κέφι «ανάβει» όταν η ορχήστρα αρχίσει να παίζει τον Ικαριώτικο χορό, ο οποίος είναι ζωηρός χορός με διάφορες παραλλαγές, και τα τελευταία χρόνια προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις «απαιτήσεις» του νεανικού κοινού, που κατακλύζει τα καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού.

Κατηγορίες

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store