Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Τα έθιμα του Ιουνίου

17 Ιούνιος, 2022

Οι μεγαλουπόλεις αδειάζουν και την σκυτάλη παίρνουν τα νησιά μας αλλά και περιοχές της Ελλάδας που είναι φημισμένες για τα πανηγύρια τους.

Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων στην Ορμύλια Χαλκιδικής

Το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στις 29 Ιουνίου στην Χαλκιδικής είναι ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια της περιοχής με ιστορία και διάρκεια. Η παράδοση λέει πως στην αρχή υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι και δίπλα τους μία πηγή. Σ' αυτήν την πηγή λέγεται πως κάθε χρόνο , παραμονή της γιορτής, κατέβαινε μία ελαφίνα και έπινε νερό. Σ' αυτό λοιπόν το εκκλησάκι λίγο πριν τα αλώνια και μετά το θέρος, έκλεβαν δύο μέρες οι Ορμυλιώτες για ξεκούραση και χαρά. Κάθε χρόνο 12 Ορμυλιώτες, οι οικονομάδες, φρόντιζαν για την οργάνωση του πανηγυριού, όσοι και οι 12 Απόστολοι. Πρόκειται για ένα 4-ήμερο Φεστιβάλ με τοπικούς οργανοπαίχτες με σεβασμό στην μουσική παράδοση της Περιφέρειας καθως και την δέουσα  προετοιμασία την γαστρονομικής εμπειρίας της περιοχής  με τα εκλεκτά εδέσματα.

Πανηγύρι Αγίου Πέτρου στη Σύρο

Ένα από τα πιο γραφικά πανηγύρια της Σύρου είναι αυτό του Αγίου Πέτρου στο ψαροχώρι Κίνι που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη. Το χωριό θεωρείται ένας από τους πιο τουριστικούς οικισμούς της Σύρου και κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, μετά την θρησκευτική λειτουργία, οι κάτοικοι διοργανώνουν παραδοσιακή βαρκάδα με στολισμένα καϊκια και άλλα σκάφη στον όρμο του Κινίου με περιφορά της εικόνας του Αγίου Πέτρου. Στη συνέχεια ακολουθεί μεγάλο γλέντι με χορό, ζωντανή μουσική με νησιώτικα τραγούδια, άφθονο κρασί και τοπικά εδέσματα όπως σαρδέλα, ζεστή κακαβιά και ριζότο.

 

Κατηγορίες

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store