Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Το έθιμο του Χαρταετού

15 Μάρτιος, 2024

Παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα τηρούμε το έθιμο του χαρταετού!

Έχει ενδιαφέρον πως αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο θα δούμε ότι η συνήθεια των ανθρώπων να φτιάχνουν χαρταετούς και να τους πετούν ψηλά στον ουρανό είναι πανάρχαια, καθώς οι πρώτοι αετοί κατασκευάστηκαν πολλά χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού. Ο  χαρταετός  φαίνεται  να  πέταξε  για  πρώτη  φορά γύρω  στο  200 π.Χ  στην  Κίνα  και  τη  Μαλαισία. Στην  Ευρώπη  ήρθαν  γύρω  στο  1400  μ.Χ. από  Ευρωπαίους  εξερευνητές που  ταξίδευαν  στην  Ασία.

Κατά την ελληνική παράδοση, το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Σύμφωνα με τον έθιμο πρέπει να πετάει στον ουρανό την Καθαρά Δευτέρα, την ημέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής, δηλαδή την ημέρα που ξεκινά η πνευματική και σωματική μας κάθαρση, μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Με το πέρασμα των χρόνων η παράδοση έχασε τον τόσο έντονο θρησκευτικό της χαρακτήρα και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα ωραίο και διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, όταν για μια μέρα έστω ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμες και φανταχτερές κατασκευές!

Κατηγορίες

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store