Βρες το κατάστημά σου

Έθιμα του τόπου μας

Αρχική/Έθιμα του τόπου μας
Card cap

Τσικνοπέμπτη στην Κέρκυρα

21 Φεβρουάριος, 2022

Η κουλτούρα και η πολιτιστική παράδοση της Κέρκυρας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους διάφορους κατακτητές που πέρασαν από το νησί ανά τους αιώνες, ενώ και η θρησκεία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα έθιμα και τις παραδόσεις των κατοίκων.

Την Τσικνοπέμπτη στην παλιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως συνηθίζουν να το λένε οι Κερκυραίοι, σημαίνει κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Τα πετεγολέτσα διαδραματίζονται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα, που διαδραματίζονται στην πλατεία της Πίνιας.

Τα πετεγολέτσα είναι ένα είδος θεάτρου δρόμου, που έχει πολλά κοινά με την Commedia dell Arte, και παρουσιάζεται με την χαρακτηριστική κορφιάτικη διάλεκτο της πόλης. Το δρώμενο με τη σημερινή του φόρμα ξεκινά το 1975 και διεξάγεται πάντα σε υπαίθριο χώρο και στις «φανέστρες», τα παράθυρα των ιδιόμορφων κερκυραϊκών σπιτιών, όπου οι γυναίκες, μέσα από τη σάτιρα, καυτηριάζουν ανθρώπους και καταστάσεις που συμβαίνουν στο νησί ή και γενικά στην επικαιρότητα, και φτιάχνουν ιστορίες και πρόζες εν είδει κουτσομπολιού. Στόχος είναι να βγουν όλα «τα άπλυτα» στη φόρα. Όλα τα εν οίκω των νοικοκυρών γίνονται εν δήμω με τα πετεγολέτσα! Το δρώμενο, πλαισιώνεται με σατιρικά τραγούδια, ιδιόμορφες επτανησιακές καντάδες της σύγχρονης και της παλιάς εποχής, και ντόπια σατιρικά τραγούδια, εμπνευσμένα από την κερκυραϊκή παράδοση.

Κατηγορίες

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store