Τα Χριστούγεννα είναι από τις ομορφότερες περιόδους του χρόνου, με διάφορα έθιμα και παραδόσεις!
Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τις γιορτινές αυτές ημέρες με εορταστικά φαγητά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα αποτελούν μια σημαντική και ξεχωριστή γιορτή, και πέρα από το Θρησκευτικό νόημα αυτής της περιόδου, έχουμε πολλά και διαφορετικά έθιμα που έχουν επικρατήσει μέσα στα χρόνια χρωματίζουν αυτές τις μέρες.
Τα κάλαντα
Την παραμονή από την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και των Φώτων, τα παιδιά ξεχύνονται στις γειτονιές και τραγουδάνε τα κάλαντα για να μεταφέρουν σε όλους τραγουδιστά τα νέα και να μοιράσουν ευχές!
Ονομάστηκαν «κάλαντα» από το κάλαντο και το τρίγωνο τα οποία συνοδεύουν μουσικά τις παιδικές φωνές.
Για ανταμοιβή τα παιδιά λάμβαναν γλυκά κεράσματα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων έχουν αντικατασταθεί από χρήματα και μικροδωράκια.
Το Χριστουγεννιάτικο Καράβι
Πρωτού καθιερωθεί το διαδεδομένο στόλισμα του δέντρου, το οποίο έθιμο δεν είναι Ελληνικό αλλά ήρθε την εποχή του Όθωνα, τα Χριστούγεννα στολίζαμε από τα παλιά χρόνια ένα ξύλινο καράβι.
Αυτό το έθιμο προέκυψε λόγω του ότι οι Έλληνες ήταν κατεξοχήν ναυτικός λαός και το χριστουγεννιάτικο καράβι συνηθιζόταν στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Όταν τα παιδιά έλεγαν κάλαντα συνήθιζαν να παίρνουν μαζί τους ένα μικρό καραβάκι για να το γεμίσουν οι νοικοκυρές με κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
Το σπάσιμο του ροδιού
Την Πρωτοχρονιά συνηθίζεται να σπάνε ένα ρόδι για καλοτυχία στο σπιτικό τους.
Το έθιμο αυτό συμβολίζει την ευφορία και τη γονιμότητα και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλα τα ελληνικά σπίτια.
Συνηθίζεται να σπάει το ρόδι αυτός που θα κάνει το ποδαρικό, δηλαδή ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού μετά την αλλαγή του χρόνου.
Το Χριστόψωμο
Τις παραμονές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό χριστόψωμο, το οποίο κόβεται και μοιράζεται πριν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα.
Η διαφορά του με το κανονικό ψωμί είναι το σχήμα και τα σχέδια που έχει πάνω καθώς ένας σταυρός από ζυμάρι κοσμεί το ψωμί στη μέση και συμβολίζει την θαλπωρή και την ζεστασιά.
Η βασιλόπιτα
Σύμφωνα με την παράδοση η βασιλόπιτα ήταν δημιούργημα του Μέγα Βασίλειου από την Καισαρεία, ο οποίος βρήκε ένα τέχνασμα για να μοιράσει τα χρήματα στους φτωχούς:
Έκρυψε τα νομίσματα μέσα σε πίτες και τους τις προσέφερε.
Έτσι, εξηγείται και το φλουρί που βάζουμε στη βασιλόπιτα για να τον κερδίσει κάποιος τυχερός την Πρωτοχρονιά.
Σε πολλές περιοχές συναντάμε και πολλά τοπικά έθιμα, τα οποία αναβιώνουν κάθε χρόνο. Αυτά όμως είναι τα επικρατέστερα έθιμα που κρατάνε ακόμα και τα συναντάμε σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.