Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον για τη ΜΔ;
Η αρχική ιδέα για τη ΜΔ προέρχεται από τη μελέτη των Επτά Χωρών, που οργανώθηκε από τον Ancel Keys (1904-2004) τη δεκαετία του ’50. Στην συγκεκριμένη μελέτη παρακολουθήθηκαν προοπτικά σχεδόν 12000 άνδρες, υγιείς κατά την ένταξή τους στη μελέτη, ηλικίας 40-59 ετών από 7 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Στη μελέτη φάνηκε ότι παρά την υψηλή κατανάλωση λίπους ο πληθυσμός της Κρήτης είχε πολύ χαμηλά ποσοστά στεφανιαίας νόσου και κάποιων τύπων καρκίνου και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες της Κρήτης, κοινές για την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία στις αρχές του ’60 θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την καλή υγεία που παρατηρήθηκε σε αυτές τις περιοχές (Keys, Menotti et al. 1986).
Πιο αναλυτικά….
Οι μεσογειακοί λαοί, οι Έλληνες και οι Ιταλοί ειδικότερα, θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και ανάμεσα στα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας. Αποτελέσματα από τη μελέτη των 7 χωρών, επιβεβαίωσαν ότι οι 2 Ελληνικές και οι 3 Ιταλικές περιοχές είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών περιοχών της μελέτης. Αποτελέσματα από τον επανέλεγχο 25 ετών, έδειξαν ότι η επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν κατά πολύ χαμηλότερη στη νότια Ευρώπη συγκριτικά με τη βόρεια Ευρώπη. Οι στατιστικές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, υπέδειξαν ότι η θνησιμότητα από καρδιακή νόσο ποικίλλει από 180 έως 270 ανά 100000 ανθρώπους από το 1970 έως το 1995 στο Ηνωμένο Βασίλειο και από 50 έως 100 ανά 100000 ανθρώπους στη Ελλάδα και στην Ιταλία. Παρόλο που μια οικολογική προσπάθεια εξήγησης αυτών των δεδομένων παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, μια πιθανή εξήγηση των χαμηλότερων ποσοστών καρδιαγγειακών νοσημάτων στους λαούς της Μεσογείου είναι η παραδοσιακή τους δίαιτα.