Το Φθινόπωρο φέρνει μαζί του μια πλούσια ποικιλία από φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα που ενσωματώνονται τέλεια στη Μεσογειακή Διατροφή, ενισχύοντας την υγεία και την ευημερία μας στην αλλαγή της εποχής.
Μπορούμε να απολαύσουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που ευδοκιμούν στις μεσογειακές χώρες και να επωφεληθούμε από τη φυσική τους θρεπτική αξία.
Παντζάρια, σελινόριζα, λαχανάκια Βρυξελλών και μανιτάρια είναι κάποια από τα λαχανικά της εποχής, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτά τα λαχανικά όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά βοηθούν και στη διατήρηση της καλής καρδιοαγγειακής υγείας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια αίσθηση κορεσμού με ελάχιστες θερμίδες.
Όσπρια όπως σόγια, μαυρομάτικα φασόλια και κόκκινες φακές είναι ιδανικά για φθινοπωρινές συνταγές. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες ενισχύει τη μυϊκή μάζα και βοηθά στη διαχείριση της ενέργειας και της πεπτικής υγείας. Επιπλέον στη σόγια συναντάμε Ω3 λιπαρά τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία του σώματος και του εγκεφάλου.
Φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια και δαμάσκηνα δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά αποτελούν και εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και φυτικών θρεπτικών συστατικών. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, είναι ιδανική για την περίοδο των ιώσεων. Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, να προστεθούν σε σαλάτες ή να απολαύσουμε μαζί τους γιαούρτι και ξηρούς καρπούς για ένα πλήρες και υγιεινό σνακ.
Το φθινόπωρο είναι η εποχή της ανανέωσης και της ενίσχυσης του οργανισμού, και η Μεσογειακή Διατροφή προσφέρει τις καλύτερες επιλογές για μια υγιή ζωή. Συνδυάζοντας την εποχικότητα και την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη αυτή την εποχή του χρόνου.