Τα φύλλα του παραπέμπουν γευστικά σε γλυκάνισο και αναδίδουν ένα άρωμα έντονο, πικάντικο και συχνά γλυκό, ανάλογα το είδος και την ποικιλία του. Ο Βασιλικός Παρέχει φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αποτελεί πηγή β-καροτενίου (προ-βιταμίνη Α) και σημαντική πηγή βιταμίνης Κ. Εκχυλίσματα ή αιθέρια έλαια βασιλικού, όπου περιέχουν συμπυκνωμένες ποσότητες φυτικών ενώσεων, μελετώνται ως αποτελεσματικά για την καταπράυνση γαστρεντερικών συμπτωμάτων (π.χ. ναυτίας, δυσπεψίας), αντιμετώπιση τσιμπημάτων, διαχείριση στρες, πονοκεφάλων και βελτίωση επιπέδων σακχάρου αίματος.
Ο βασιλικός μπορεί να προστεθεί φρέσκος ή αποξηραμένος (όπου έχει συγκεντρωμένα και περισσότερα θρεπτικά συστατικά) σε σαλάτες, σάλτσες/σος/dressing, σε αφεψήματα ή τσάι ή και σε κοκτέιλ. Τέλος, αποτελεί βασικό συστατικό του πέστο, που μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή να χρησιμοποιηθείς σε σάντουιτς και τορτίγιες.