Τα φύλλα της έχουν πικρή γεύση και περιέχουν ένα σύνολο αντιοξειδωτικών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Από τους καρπούς της λαμβάνεται το δαφνέλαιο που ανακουφίζει από τους πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδων και συμβάλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών, ενώ το τσάι από φύλλα δάφνης φαίνεται να απαλύνει/κατευνάζει τον πόνο σε στομάχι ή λαιμό.
Συνήθως τα φύλλα δάφνης (φρέσκα ή αποξηραμένα), συμπληρώνουν γευστικά σούπες (π.χ. οσπρίων), μαγειρευτά-κοκκινιστά φαγητά, λαδερά, μαρινάδες και σάλτσες, αλλά αφαιρούνται πριν το σερβίρισμα λόγω δύσκολα διασπώμενης υφής και έντονης πικρής γεύσης.