Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ελαιόλαδο:  Ο βασιλιάς της Μεσογειακής Διατροφής

16 Φεβρουάριος, 2022

Θρεπτική αξία του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο κατέχει θέση κλειδί στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, όντας από την αρχαιότητα σύμβολο ειρήνης και ευημερίας (αναγνωρισμένο από τον WHO) έως και σήμερα που αποτελεί το κύριο προστιθέμενο έλαιο και διατροφική ασπίδα υγείας, παγκοσμίου φήμης.

Το ελαιόλαδο προκύπτει από την έκθλιψη του καρπού της ελιάς και αποτελεί ένα συνονθύλευμα ωφέλιμων συστατικών, συγκεκριμένα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ελαϊκό οξύ), βιταμινών Α και Ε, πολυφαινολών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (π.χ. υδρόξυτυροσόλη, ελαιοευρωπαΐνη), μετάλλων και στερολών (π.χ. β σιτοστερόλης). Λόγω του περιεχομένου του, ασκεί αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και συντελεί στη μείωση της ολικής και LDL («κακής») προασπίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, και έχει ευεργετική επίδραση σε καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτη τύπου 2 και η υπέρταση. Επίσης, φαίνεται να προλαμβάνει από την πρόωρη γήρανση και από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer.

Πέραν της θρεπτικής του αξίας το ελαιόλαδο θεωρείται πρωταγωνιστής της Μεσογειακής Διατροφής γιατί λόγω της γεύσης και του αρώματος που δίνει στο φαγητό, επιτρέπει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών (σε ωμή, βραστή ή ψητή μορφή) αλλά και λαδερών φαγητών (αρακάς λεμονάτος, μπριάμ λαχανικών, αγκινάρες αλά πολίτα) και οσπρίων (φακές σούπα, ρεβιθόρυζο, γίγαντες στο φούρνο), δηλαδή βασικών τροφίμων του Μεσογειακού τρόπου ζωής, πλούσιων σε ίνες, πρωτεΐνη και άλλα ωφέλιμα συστατικά.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store