Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και οι ελιές αποτελούν τους πρωταγωνιστές της Μεσογειακής Διατροφής. Όντας υπερπλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η υδροξυτυροσόλη εμφανίζουν ισχυρή υπολιπιδαιμική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, το ελαιόλαδο βοηθά ώστε να καταναλώνονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες οσπρίων και λαχανικών. Συνεισφέρει σημαντικό στον κορεσμό αλλά και στην απορρόφηση σημαντικών λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη D.
Το ελαιόλαδο αποτελεί τον βασιλιά της Μεσογειακής Διατροφής.