Τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνες Α και D, και ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο αλλά και κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Αν και στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή καταναλώνονταν κυρίως πλήρη γαλακτοκομικά, πλέον η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και μας δίνει την δυνατότητα να βρούμε ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά με την ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνη κλπ αλλά μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, που είναι και το πιο επιβαρυντικό για την υγεία.
Πλέον ο ΠΟΥ προτείνει να καταναλώνονται συχνότερα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Εδώ ανήκουν και τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ξινόγαλα και το κεφίρ, που είναι ακόμα πιο πλούσια σε προβιοτικούς μικρο-οργανισμούς σε σχέση με το γιαούρτι. Προσοχή πρέπει να δίνεται κυρίως στην ποσότητα τυριού που καταναλώνεται το οποίο είναι πιο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος σε σχέση με το γάλα και το γιαούρτι αλλά και αλάτι.
Η φέτα, παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, είναι το τυρί πρωταγωνιστής της Μεσογειακής διατροφής που συνοδεύει όλα τα όσπρια και λαδερά φαγητά. Ωστόσο, καλό είναι να υπάρχει ποικιλία και να καταναλώνονται και άλλα τυριά, τόσο με λιγότερα λιπαρά όσο και φυσικά ανάλατα ελληνικά τυριά όπως το ανθότυρο και το κατίκι Δομοκού. Καλή πρακτική είναι ακόμη το ξαλμύρισμα της φέτας για να μειωθεί το αλάτι που περιέχει.