Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Θρεπτική αξία οσπρίων

10 Μάρτιος, 2022

Τα όσπρια, χάρη στο περιεχόμενό τους, πληρούν προδιαγραφές εδέσματος υψηλής διατροφικής αξίας και η προστατευτική τους δράση έναντι πλήθους χρόνιων νοσημάτων αναδεικνύεται ομόφωνα σε επιστημονικό επίπεδο.

Η φυτική πρωτεΐνη που περιέχουν, συνδυασμένη κατάλληλα, καθιστά τα όσπρια εφάμιλλα του κρέατος, ενώ οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες, προσφέρουν κορεσμό και ομαλή πορεία γλυκόζης-ινσουλίνης στον οργανισμό, στοιχεία σημαντικά για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 αλλά και για όσα επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους. Επιπροσθέτως, οι διαλυτές φυτικές ίνες και οι φυτοστερόλες τους, εμφανίζουν ευεργετική δράση έναντι της υψηλής χοληστερόλης. Η παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β (π.χ. φυλλικό οξύ, θειαμίνη) συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ το περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά (π.χ. φλαβονοειδή και πολυφαινόλες) στην άμυνα του οργανισμού. Από μέταλλα εκείνο που κυριαρχεί είναι ο σίδηρος. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο ευνοεί τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και παράλληλα το μαγνήσιο, ο φωσφόρος και το ασβέστιο διαφυλάσσουν την υγεία των οστών. Επίσης, είναι άνευ γλουτένης, νατρίου και λιπαρών.