Το όσπρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο φυτικές ίνες και πλήθος φυτοχημικών ουσιών. Τα όσπρια είναι ακόμα υπερπλούσια σε ίνες ενώ εμφανίζουν και σημαντική υπολιπιδαιμική δράση λόγω των β-γλυκανών, ινών που έχουν την τάση να δημιουργούν ένα τζελ στο έντερο, στο οποίο κολλάνε τα χολικά οξέα (που φτιάχνονται από χοληστερόλη) και αποβάλλονται.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να αναγκάζεται να ξαναφτιάξει αυτά τα οξέα χρησιμοποιώντας νέα χοληστερόλη, με αποτέλεσμα η τιμή της χοληστερόλης στο αίμα να πέφτει. Επίσης, τα όσπρια είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο ωστόσο για να διασφαλιστεί η απορρόφησή του πρέπει να γίνει σωστός συνδυασμός με κάποιο αναγωγικό οξύ όπως κιτρικό (π.χ. λεμόνι), οξικό (π.χ. ξίδι) ή ασκορβικό (π.χ. πιπεριά, ακτινίδιο, πορτοκάλι). Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση τυριού.
Στη διατροφική οικογένεια των οσπρίων ανήκουν οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, η φάβα, τα ξερά κουκιά και όλες οι ποικιλίες αυτών. Αποτελούν ένα οικονομικά προσβάσιμο είδος τροφίμου που μαγειρεύεται εύκολα, έχει μακρά διάρκεια συντήρησης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοσή μας.