Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

19 Αύγουστος, 2022

Το 2011 οι Bach-Faig και συνεργάτες της παρουσίασαν τη Μεσογειακή πυραμίδα ως ένα νέο τρόπο ζωής. Χρησιμοποιήθηκε μία νέα γραφική απεικόνιση ως ένα απλοποιημένο κύριο πλαίσιο, με σκοπό να προσαρμοστεί κατάλληλα στις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου, ανάλογα τις διατροφικές ιδιαιτερότητες και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

Η αναθεώρηση αυτή συγκεντρώνει επικαιροποιημένες συστάσεις σχετικά με τις σύγχρονες διατροφικές, κοινωνικο-πολιτισμικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές προκλήσεις, που οι πληθυσμοί της Μεσογείου αντιμετωπίζουν. Πολλές είναι οι καινοτομίες της νέα αυτής πρότασης σε σχέση με προηγούμενες γραφικές αναπαραστάσεις.

Πρώτον, η έννοια της σύνθεσης των «κύριων γευμάτων» εισάγεται για την ενίσχυση της φυτικού πυρήνα αυτού του διατροφικού προτύπου.Δεύτερον, η λιτότητα και η μετριοπάθεια τονίζονται, λόγω της μεγάλης πρόκλησης για τη δημόσια υγεία που αποτελεί η παχυσαρκία πια.Τρίτον, ποιοτικά στοιχεία για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής λαμβάνονται υπόψη, όπως η ευθυμία, οι γαστρονομικές δραστηριότητες, η σωματική δραστηριότητα και η επαρκής ανάπαυση, μαζί με τις συστάσεις περί συχνότητας των εκάστοτε τροφίμων και της μερίδας αυτών. 

Αυτές οι καινοτομίες γίνονται χωρίς να παραλείπονται βέβαια άλλα στοιχεία που σχετίζονται με την παραγωγή, επιλογή, επεξεργασία και κατανάλωση των τροφίμων, όπως η εποχικότητα, η βιοποικιλότητα, καθώς και παραδοσιακά, τοπικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. 

Σύμφωνα με την ανανεωμένη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής προτείνεται η κατανάλωση δημητριακών (κυρίως ολικής), φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και γαλακτοκομικών σε ημερήσια βάση, η κατανάλωση οσπρίων, ψαριών, αυγών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών ακόμα πιο αραιά. Το κρασί μπορεί να συνοδεύει το γεύμα μας σε μικρές ποσότητες, ενώ προτείνεται η χρήση μυρωδικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store