Χαρακτηρίζονται δικαίως άξιοι αναπληρωτές του κρέατος τόσο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικά πρότυπα διατροφής όσο και για εκείνα που επιλέγουν να νηστέψουν στις μεγάλες περιόδους ετησίως. Μέσω των οσπρίων και με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη καθώς και σε σίδηρο, μπορούν να καλυφθούν επαρκώς. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλοσυμπλήρωση ενός οσπρίου με ποικιλία φυτικών τροφίμων όπως δημητριακά, ρύζι, ψωμί, παξιμάδι, ξηρούς καρπούς αναβαθμίζει την «ατελή» πρωτεΐνη τους σε «πλήρη». Παράλληλα, η βιταμίνη C μέσα από τροφές όπως λεμόνι, ωμή τομάτα ή πιπεριά ενεργοποιεί τον σίδηρο των οσπρίων και εξουδετερώνει το φυτικό οξύ του που έχει αρνητική επίδραση στην απορρόφηση κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών.