Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Η διατροφική αξία του ψαριού

22 Σεπτέμβριος, 2023

Το ξέρετε ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση ψαριών είναι μικρότερη από αυτή που θα ανέμενε κανείς με δεδομένο ότι είμαστε μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή;

Ωστόσο το ψάρι, είναι γνωστό για τα σημαντικά διατροφικά οφέλη του με πιο διαδεδομένη την υψηλή περιεκτικότητα του στα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Ο οργανισμός μας δεν τα βιοσυνθέτει και έτσι τα βρίσκουμε αποκλειστικά και μόνο στα τρόφιμα, με κυριότερη πηγή το λίπος των ψαριών. Και αν κάτι θα έπρεπε να προσέξουμε είναι να προτιμάμε τα ψάρια ελληνικής προέλευσης και παραγωγής που ζουν στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας.

Card cap

Ψάρια και Θαλασσινά

16 Φεβρουάριος, 2022

Τα ψάρια έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για ζωικό τρόφιμα, έχουν καλό λίπος και συγκεκριμένα Ω3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), έναν ιδιαίτερο τύπο ακόρεστων λιπαρών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Στα πλουσιότερα σε ω3 λιπαρά οξέα ψάρια ανήκουν οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα και ο φρέσκος τόνος.

Ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη και όσα καταναλώνονται με το κόκκαλο (πχ σαρδέλα, γαύρος) και σε ασβέστιο και φώσφορο. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ψαριών πλούσιων σε περιβαλλοντικούς ρυπαντές όπως ο υδράργυρος και οι διοξίνες ιδιαίτερα από ευάλωτες ομάδες (π.χ. εγκύους ή θηλάζουσες).

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store