Τα ψάρια έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για ζωικό τρόφιμα, έχουν καλό λίπος και συγκεκριμένα Ω3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), έναν ιδιαίτερο τύπο ακόρεστων λιπαρών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Στα πλουσιότερα σε ω3 λιπαρά οξέα ψάρια ανήκουν οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα και ο φρέσκος τόνος.
Ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη και όσα καταναλώνονται με το κόκκαλο (πχ σαρδέλα, γαύρος) και σε ασβέστιο και φώσφορο. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ψαριών πλούσιων σε περιβαλλοντικούς ρυπαντές όπως ο υδράργυρος και οι διοξίνες ιδιαίτερα από ευάλωτες ομάδες (π.χ. εγκύους ή θηλάζουσες).