Το ψωμί είναι «η ουσία της ζωής» και «ο στύλος της ζωής» στη καθημερινή διατροφή μας. Το ψωμί είναι καθημερινά στο τραπέζι μας από το πρωινό γεύμα έως το βραδινό φαγητό. Είναι το λατρεμένο τρόφιμο των γευμάτων μας.
Κάθε μέρα δεν πάμε στο φούρνο της γειτονιάς μας; Μερικές φορές όμως θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί με τα χέρια μας. Θέλουμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό αρκεί να είναι σπιτικό. Και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της παράδοσης μας. Θέλουμε τις γεύσεις της εποχής των παππούδων μας που πήγαιναν στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στην δουλειά και έπαιρναν μαζί τους ψωμί, ελιές, βραστό αυγό και κρεμμύδι για κολατσιό. Σήμερα που έχουμε όλα τα μέσα στην διατροφή μας, θέλουμε να φτιάξουμε ένα ελαιόψωμο και να το μοιραστούμε με τα παιδιά μας. Να τους μάθουμε τα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής που αποτελεί ιδανικό πρότυπο υγιεινής ζωής και για αυτό επιλέξαμε αλεύρι ολικής άλεσης που περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες.
Το ψωμί στην διατροφή του ανθρώπου έχει διατρέξει χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία του χάνεται στο παρελθόν της ανθρωπότητας. Η καλλιέργεια των δημητριακών είναι μια παλιά συνήθεια που κάποιοι τη χρονολογούν πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια!
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης