Ένα θρεπτικό φαγητό γεμάτο ενέργεια που μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Κλασσικό ελληνικό πιάτο που σερβίρετε σαν κυρίως φαγητό με φέτα, ελιές και ψωμί αλλά και ως μεζές. Μελωμένοι γίγαντες με τη γλύκα του καρότου, της ντομάτας και του ελαιόλαδου δίδουν μια άλλη νοστιμιά. Η κόκκινη σάλτσα τους, μας προκαλεί να βουτούμε το ψωμί στο πιάτο με τα δάκτυλα μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τους γίγαντες πολλές φορές στο τραπέζι μας όπως τη φασολάδα. Στην Ελλάδα την λατρεύουμε και την θεωρούμε «εθνικό μας φαγητό».
Παρά την υψηλή τους θρεπτική αξία, παλαιότερα παρατηρήθηκε μια μείωση της κατανάλωσης τους με κύρια αιτία την στροφή στη χρησιμοποίηση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης σε βάρος των φυτικών. Το τελευταία χρόνια ο κόσμος ξαναβάζει στο τραπέζι του το φασόλι λόγω της στροφής στη μεσογειακή διατροφή και στην κατανόηση της σημασίας που έχουν τα όσπρια στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.
Σε μας τους Έλληνες, με το άκουσμα της λέξης γίγαντες, ο νους μας τρέχει στην μυθολογία με τους υπερφυσικούς γίγαντες που τους φανταζόταν να ξεκολλούν με ευκολία βράχους ολόκληρους και να τους εκσφενδονίζουν μακριά.
Ο φασίολος είναι λέξη ελληνική. Οι γείτονες μας οι Ιταλοί την έχουν δανειστεί και στο δικό τους γαστρονομικό λεξικό την προφέρουν fagiolo. Οι Τούρκοι το ονομάζουν fasulye, δανειζόμενη τη λέξη από εμάς όπως έκαναν και για πολλές άλλες λέξεις φυτών και ζώων όταν έφτασαν στην Μικρά Ασία. Το φασόλι καλλιεργούταν από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη ήρθε το 16Ο αιώνα μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Το φυτό που ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια φασίολος, φάσηλος ή φασήολος, πιθανολογείται ότι ήταν ένα είδος λούπινου.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης