Με τη λέξη γιουβέτσι ο νους μας πηγαίνει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, στο φαγητό της πολίτικης κουζίνας που όλοι το έχουμε στη καρδιά μας.
Υλικά
Για τη σάλτσα
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
- 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά πελτέ
- 60ml λευκό κρασί
- 1/3 κ.γ πάπρικα καυτερή
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τη πιπεριά και ανακατεύουμε για 3 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο του τηγανιού μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη πάπρικα, τη ζάχαρη και αλατίζουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε την σάλτσα σε ένα ταψί και ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε 2 κούπες νερό, διορθώνουμε το αλάτι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης