Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κολοκυθόπιτα

15 Μάιος, 2023

Η κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό φαγητό για καθημερινά και γιορτινά γεύματα. Είναι από τα σπεσιαλιτέ εδέσματα της παραδοσιακής Ελληνίδας νοικοκυράς. Γενικά οι πίτες είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της ελληνικής διατροφής και γαστρονομικής μας παράδοσης.  Για παράδειγμα στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από διακόσια  διαφορετικά είδη. Κάθε μια έχει τη μαεστρία να σου παρουσιάσει την δική της συνταγή πίτας, το δικό της μυστικό, τη δική της τεχνική και το δικό της αποτέλεσμα. Την ώρα που έχεις ετοιμάσει το μεσημεριανό,  βραδινό, καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως με κρεατικά, βγάζεις τη κολοκυθόπιτα από το φούρνο ζεστή και αχνιστή και την σερβίρεις κομματιασμένη ως ορεκτικό στο κέντρο του τραπέζιού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ούτε ένα κομματάκι, εξαφανίζεται!

 

Υλικά

  • 600 γρ. κολοκύθια
  • 100 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για το ταψί:

  • Ελαιόλαδο
  • Καλαμποκάλευρο
  • Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κασέρι

 

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα κολοκύθια και αλατίζουμε. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό και πιέζουμε να φύγουν τα υγρά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι.
  3. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
  4. Ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
  5. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ρίχνουμε πάνω τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά μέχρι να ψηθεί.
  7. Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store