Το κοτόπουλο είναι από τα υγιεινά λευκά κρέατα που αγάπησε ιδιαίτερα ο Έλληνας και βρίσκεται στο τραπέζι καθημερινές και γιορτές. Είναι ένα από τα διαδεδομένα οικόσιτα σε όλο τον κόσμο επειδή δεν απαιτούν ιδιαίτερη μεγάλη φροντίδα, μας χαρίζουν το πολύτιμο αυγό και το κρέας τους μαγειρεύεται με άπειρους τρόπους. Ταιριάζει με λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, μπαχαρικά, βότανα και πλήθος άλλων υλικών σε φούρνο, κατσαρόλα, σχάρα, ψησταριά και τηγάνι.
Οι διαιτολόγοι μας συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα μαζί με ψάρι, ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής η οποία υιοθετείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπάρχει πληθώρα υγιεινών και χορταστικών συνταγών, η μία καλύτερη από την άλλη, που μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρόνο. Μια τέτοια συνταγή είναι κοτόπουλο με φασκόμηλο. Οι Ιταλοί λατρεύουν το φασκόμηλο και το συνδυάζουν πολύ στα πουλερικά και τα κρεατικά τους. Το ελαφρύ άρωμα του φασκόμηλου δίδει μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Ο περισσότερος κόσμος γύρω από τη Μεσόγειο όπου και φύεται, γνωρίζει το φασκόμηλο ως αφέψημα ή ως αιθέριο έλαιο για τις θεραπευτικές του δράσεις, ακόμα από την αρχαιότητα. Στη μαγειρική είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα. Ιδανικό μαζί με άλλα αρωματικά βότανα στο κάπνισμα κρεάτων και λουκάνικων καθώς μειώνει την αίσθηση λιπαρότητας.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο. Βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες εκθειάστηκε από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη. Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης