Με το κοτόπουλο υπάρχει μεγάλη πληθώρα υγιεινών και χορταστικών συνταγών, η μία καλύτερη από την άλλη, που δίνουν ένα εύγεστο αποτέλεσμα. Είναι το λευκό κρέας που αγάπησε ο Έλληνας από την παιδική του ηλικία διότι στην κατσαρόλα, στο φούρνο, στο τηγάνι ή στα κάρβουνα συνδυάζεται με λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, μπαχαρικά, βότανα και πλήθος άλλων υλικών όπως γιαούρτι, και τυριά που συνηθίζουν στην Κρήτη. Αυτό τους δίνει φανταστικό δέσιμο και απερίγραπτη νοστιμιά.
Το λευκό κρέας περιέχει λιγότερο λίπος και αυτό το καθιστά ιδανικό και πολύ σημαντικό για την διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Οι διαιτολόγοι μας συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα μαζί με ψάρι, ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής η οποία υιοθετείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην ελληνική ύπαιθρο η όρνιθα ή το κοτοπουλάκι ήταν κομμάτι της ζωής τους. Το ελληνικό νοικοκυριό στο χωριό φρόντιζε να έχει το κοτέτσι του, με τις κότες να «κακαρίζουν» δυνατά εφόσον γεννήσουν ένα αυγό και για να καλέσουν τους νεοσσούς τους. Η αγροτική οικογένεια ήθελε να έχει το καθημερινό αυγό τους και το κοτόπουλο στο πιάτο τους, έστω μια φορά το μήνα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης