Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μιλάμε για φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και άπαχο κρέας. Από τα λαχανικά, αυτά που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα και γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, σε πολλούς τόπους όπως η Κρήτη, έχουμε αιώνων διατροφικές συνήθειες που οδήγησαν στη μακροζωία. Μάθαμε να καλλιεργούμε και να καταναλώνουμε θρεπτικά προϊόντα που προστατεύουν και βελτιώνουν την υγεία μας. Το κουνουπίδι είναι ένα από αυτά με καταγωγή από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφορές υπάρχουν στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο. Παρ’ όλα αυτά έγινε δημοφιλές στην Κίνα, την Ινδία, την Πολωνία και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του.
Το μέρος του κουνουπιδιού που τρώγεται είναι τα μπουμπούκια των λουλουδιών του. Βραστό σαλάτα είναι υπέροχο αλλά και σε συνδυασμό με μάραθο, πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτα γιαχνί είναι ένα πολύ διαφορετικό και νόστιμο φαγητό. Το έχομε δοκιμάσει σοτέ, σε σούπες, το κάναμε ψητό, το βάλαμε πάνω σε πίτσες, το κάναμε πουρέ, τουρσί, σαλάτα και τώρα το δοκιμάζουμε κοκκινιστό.
Πριν από δύο αιώνες, στην Ελλάδα τα γιαχνιά, τα στιφάδα και τα μαγειρευτά δεν νοστίμιζαν από την υπόξινη γλύκα της ντομάτας. Η ντομάτα ήταν για εμάς άγνωστη. Στην Ευρώπη έφτασε από το Εκουαδόρ και το Περού, καλλιεργήθηκε στο Μεξικό και έφτασε την Ευρώπη το 16Ο αιώνα από τους Ισπανούς. Στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1910 η εταιρεία Κύκνος φτιάχνει τον πελτέ από ντομάτα. Ένα προϊόν που μπορούσε να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα με την επικάλυψη ελαιολάδου. Η πολυταξιδεμένη «κυρία με τα κόκκινα», θεωρείται ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής μαζί με το λάδι και την απολαμβάνουμε σχεδόν σε όλα τα μαγειρευτά φαγητά και φυσικά σε μεγάλη ποικιλία από σαλάτες.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης