Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Λαχανόρυζο με Kαστανό Ρύζι

20 Ιανουάριος, 2022

Το ρύζι είναι η πιο σημαντική τροφή για τρία δισεκατομμύρια κόσμο, δηλαδή το μισό πληθυσμό της γης. Αποτελεί τη βασική ύλη σε εθνικά πιάτα πολλών χωρών και σε εμάς στην Ελλάδα με τα γεμιστά, τους  ντολμάδες και τα κάθε είδους χορτόρυζα όπως το λαχανόρυζο.

Το λαχανόρυζο είναι ένα απλούστατο φαγητό που το λατρέψαμε από παιδιά και το απολαμβάνουμε σ’ ένα καθημερινό μεσημεριάτικο ή απογευματινό γεύμα. Γευστικότατο φαγητό με απλά υλικά, χαμηλού κόστους, εύκολο στην παρασκευή του,  που σου δίδει ένα θρεπτικό γεύμα.

Υγιεινό φαγητό, με υλικά που βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής διατροφής όπως είναι το ρύζι και το λάχανο. Ιδιαίτερα το καστανό ρύζι στο οποίο κατά την επεξεργασία του δεν αφαιρείται ο φλοιός του, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια.

Δεν είναι ακριβώς εξακριβωμένο το που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το ρύζι, πάντως είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν τόπο καταγωγής του την Ασία και πιστεύουν πως καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα και στις γύρω περιοχές, την καλλιέργεια του πιστεύεται πως την έφεραν οι στρατιώτες που επέστρεψαν από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία το 344-324 π.Χ., ενώ από εκεί η καλλιέργεια απλώθηκε σ’ όλη την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Άλλοι υποστηρίζουν πώς μέσω της Ισπανίας με την εισβολή των Αράβων έφτασε στην Ευρώπη. Όπως και να ‘χει το πράγμα, το ρύζι μαζί με το καλαμπόκι αντιμετώπισε την πείνα των λαών.

 

Υλικά

1 κιλό λάχανο σε χοντρά κομμάτια

100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 καρότα τριμμένα

50ml άσπρο κρασί

1 κουταλιά πελτέ

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

200 γρ. καστανό ρύζι

800ml ζωμό λαχανικών

1/3 κουταλάκι κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το λάχανο, τα καρότα και το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

Ρίχνουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20-25 λεπτά.

Τέλος, αποσύρουμε από την φωτιά, στύβουμε χυμό από ένα λεμόνι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει το ρύζι πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης