Φανταστική λαχανοσαλάτα που σε όποιο τραπέζι και να την βγάλεις κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι πεντανόστιμη, έχει ωραία υλικά εποχής με χρώμα και γεύση, είναι δροσερή και μπορεί να μείνει και να φαγωθεί και την επόμενη μέρα. Μια σαλάτα που την ξέρουμε όλοι και μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε φαγητό ως γαρνιτούρα. Σαλάτα των χρωμάτων, με άσπρο και κόκκινο λάχανο, καρότο, αμύγδαλα, γιαούρτι, με ξινό ή γλυκό πράσινο ή κόκκινο μήλο. Δεν λένε την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα;». Σοφή κουβέντα! Γιατί όποιο μήλο και να βάλετε στο ψυγείο σας είναι σαν να βάζετε φυσικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι τα στοιχειώδη συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.
Μια τέτοια δροσερή σαλάτα μπορεί να συνοδεύσει τα κρεατικά μας, τα μπιφτέκια που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα ή σε σχαροτήγανο, τα παϊδάκια, τις μπριζόλες. Είναι ιδανική για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης που συνηθίζουμε να τσικνίζουμε με κρεατικά και λουκάνικα.
Η απερίγραπτη ελληνική φύση μας χαρίζει θησαυρούς σε κάθε εποχή. Μεταξύ αυτών των θησαυρών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Τα λαχανικά για εμάς τους Έλληνες είναι το προϊόν που θα βρεις φρέσκο σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης χειμώνα καλοκαίρι. Είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε για να γευόμαστε την κάθε εποχή. Να πηγαίνεις στο μανάβικο, να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις ότι υλικό εποχής θέλεις.
Αυτή την διατροφική αξία την είχαν αναγνωρίσει και οι αρχαίοι πρόγονοι μας και για το λόγο αυτό τα λάχανα τα έτρωγαν όλοι και ήταν το φάρμακο τους για τον πονοκέφαλο. Οι αρχαίοι Ίωνες θεωρούσαν τα λάχανα ιερά και ορκιζόταν σε αυτά: «Μα τα κράμβας» έλεγαν, όταν ήθελαν να πείσουν κάποιον.
Υλικά
Για την σως
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης