Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Λαχανοσαλάτα με μήλο

09 Φεβρουάριος, 2022

Φανταστική λαχανοσαλάτα που σε όποιο τραπέζι και να την βγάλεις κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι πεντανόστιμη, έχει ωραία υλικά εποχής με χρώμα και γεύση, είναι δροσερή και μπορεί να μείνει και να φαγωθεί και την επόμενη μέρα. Μια σαλάτα που την ξέρουμε όλοι και μπορεί να  είναι σε οποιαδήποτε φαγητό ως γαρνιτούρα. Σαλάτα των χρωμάτων, με άσπρο και κόκκινο λάχανο, καρότο, αμύγδαλα, γιαούρτι, με ξινό ή γλυκό πράσινο ή κόκκινο μήλο. Δεν λένε την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα;». Σοφή κουβέντα! Γιατί όποιο μήλο και να βάλετε στο ψυγείο σας είναι σαν να βάζετε φυσικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι τα στοιχειώδη συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.

Μια τέτοια δροσερή σαλάτα μπορεί να συνοδεύσει τα κρεατικά μας, τα μπιφτέκια που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα ή σε σχαροτήγανο, τα παϊδάκια, τις μπριζόλες. Είναι ιδανική για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης που συνηθίζουμε να τσικνίζουμε με κρεατικά και λουκάνικα.  

Η απερίγραπτη ελληνική φύση μας χαρίζει θησαυρούς σε κάθε εποχή. Μεταξύ αυτών των θησαυρών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Τα λαχανικά για εμάς τους Έλληνες είναι το προϊόν που θα βρεις φρέσκο σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης χειμώνα καλοκαίρι. Είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε για να γευόμαστε την κάθε εποχή. Να πηγαίνεις στο μανάβικο, να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις ότι υλικό εποχής θέλεις.

Αυτή την διατροφική αξία την είχαν αναγνωρίσει και οι αρχαίοι πρόγονοι μας και για το λόγο αυτό τα λάχανα τα έτρωγαν όλοι και ήταν το φάρμακο τους για τον πονοκέφαλο. Οι αρχαίοι Ίωνες θεωρούσαν τα λάχανα ιερά και ορκιζόταν σε αυτά: «Μα τα κράμβας» έλεγαν, όταν ήθελαν να πείσουν κάποιον.

Υλικά

½  άσπρο λάχανο

¼  κόκκινο λάχανο

1 μήλο πράσινο

1 μήλο κόκκινο

2 ραπανάκια

100γρ. αμύγδαλα λευκά

 

Για την σως

200 γρ. γιαούρτι

1  κουταλιά μουστάρδα

20ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές βαλσάμικο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αρχικά,  πλένουμε τα μήλα και κόβουμε σε μικρά καρέ ή φέτες.  Μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού, αφήνουμε για να μην μαυρίσουν ώσπου να χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.

Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ραπανάκια σε λεπτές φέτες  και τα αμύγδαλα.

Σουρώνουμε τα μήλα και ρίχνουμε μέσα στο μπολ.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά της σως και περιχύνουμε την σαλάτα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store