Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μακαρονάδα με μπρόκολο

17 Φεβρουάριος, 2022

Ένας ιδανικός συνδυασμός, που πληροί όλες τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, αποτελεί η προτεινόμενη συνταγή για μακαρονάδα με μπρόκολο. Τα ζυμαρικά αποτελούν ούτως ή άλλως μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες τροφίμων ανά τον κόσμο, γι' αυτό άλλωστε παρασκευάζονται σε τεράστια ποικιλία διαφορετικών ειδών, προκειμένου να ικανοποιούν κάθε γούστο. Στην Ιταλία η περίφημη pasta κυκλοφορεί σε αμέτρητες εκδοχές, μεταξύ των οποίων τα σπαγγέτι, τα ραβιόλι, τα μακαρόνι, τα ριγκατόνι, τα τορτελίνια, οι πέννες, τα φουζίλι, οι ταλιατέλες, τα λινγκουίνι, τα λαζάνια και τόσα άλλα. Εξίσου εντυπωσιακός σε έκταση ο κατάλογος των ελληνικών ζυμαρικών ή των μακαρονιών, όπως συνήθως οι Έλληνες αποκαλούμε συλλήβδην τα ζυμαρικά: χυλοπίτες, φλομάρια, σκιουφιχτά, κριθαράκι, γκόγκες, τραχανάς, ματσάτα, μακαρούνες και τόσα άλλα.

Όσο για το μπρόκολο, με την γεύση του να κινείται μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού, συγκαταλέγεται στα πλέον πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά λαχανικά, μεταξύ των οποίων έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη, η αντικαρκινική δράση της οποίας έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες και η οποία βρίσκεται σε πολλά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο, αλλά και το λάχανο και το κουνουπίδι.

 

Υλικά

  • 500 γρ. πένες ολικής
  • 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 300 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 4-6 ντοματίνια
  • 50ml άσπρο κρασί
  • 4-5 φύλλα βασιλικού
  • 1 κουταλιά θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς  (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. τριμμένο τυρί

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Αφού είναι έτοιμα, σουρώνουμε και κρατάμε μισή κούπα από τον ζωμό.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να ροδίσουν.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μπρόκολο και τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ζυμαρικά που έχουμε κρατήσει. Μαγειρεύουμε  σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να σπάσουμε ελάχιστα το μπρόκολο.
  5. Τέλος, ρίχνουμε τον βασιλικό, τα ζυμαρικά και τους ξηρούς καρπούς και  ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά.
  6. Σερβίρουμε την μακαρονάδα ζέστη ραντίζοντας ελάχιστο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τριμμένο τυρί.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store