Η πίτα είναι το σπεσιαλιτέ έδεσμα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Κάθε μια έχει να σου παρουσιάσει την δική της συνταγή πίτας, το δικό της μυστικό, την δική της τεχνική και το δικό της αποτέλεσμα.
Η πίτα με πράσα, τυριά και τραχανά είναι μια φανταστική πίτα του ονείρου. Την ώρα που έχεις ετοιμάσει το μεσημεριανό, βραδινό, καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι, την βγάζεις από το φούρνο ζεστή και αχνιστή και την σερβίρεις κομματιασμένη ως ορεκτικό στο κέντρο του τραπέζιού.
Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που υπερηφανεύονται για την πίτα τους. Σε κάθε σημείο της Ελλάδας θα βρεις και μια τοπική πίτα με μια τοπική ονομασία. Για παράδειγμα στην Ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από διακόσια διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, για ειδικές περιστάσεις, αλμυρές, γλυκιές, με φύλλο ή χωρίς και με γέμιση, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Η Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Κύπρος έχουν άπειρες ονομασίες στις πίτες τους. Είναι ένα έδεσμα που όχι μόνο καταναλώνεται απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Για αυτό κατέχει ξεχωριστή θέση στη Μεσογειακή διατροφή.
Οι αρχαίοι πρόγονοι μας τις πίτες τις φτιάχνανε σε μεταλλικές, ξύλινες ή από πηλό φόρμες. Τα δε υλικά της ζύμης ήταν γάλα, ελαιόλαδο, λίπος, τυρί, αυγά, μέλι, βότανα και ξηροί καρποί. Τις ονόμαζαν ανάλογα με το σχήμα και τα υλικά. Οι πίτες εξακολούθησαν να είναι στη λίστα των γευμάτων και στους επόμενους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, απλά άλλαζαν μορφή από τόπο σε τόπο.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης