Το ψάρι με χόρτα είναι από τις πιο υγιεινές συνταγές της ελληνικής κουζίνας και γίνεται με ότι χόρτα εποχής θέλουμε και με ότι ψάρι έχουμε στο ψυγείο μας, από λαβράκι μέχρι τσιπούρα, ότι μας αρέσει. Είμαστε σε μια περίοδο που η φύση έχει αρχίσει να στολίζεται με λουλούδια και ένας τεράστιος πλούτος βρώσιμων χορταρικών ξεπετάγονται πάνω στο μουσκεμένο με τη βροχή χώμα. Αν δεν έχουμε την τύχη όσων εξορμούν στην φύση να μαζέψουν φρέσκα χόρτα, έχουμε την τύχη να έχουμε και σούπερ μάρκετ με δροσερά, πεντανόστιμα, ολόφρεσκα χόρτα μεγάλης ποικιλίας. Τι θέλουμε και δεν θα το βρούμε; Λάχανα, ραδίκια, αντίδια, σταμναγκάθι, ρόκα, ζοχοί, μαντιλίδες, λαγουδοφά, αρχατζίκοι, αγριομαϊντανός, αγριομάρουλα, αγριόπρασο, συγκλιμίδια, ένα σορό επιλογές!
Σ΄ ένα τόπο που σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα, το βουνό και το κάμπο και να ‘χεις όλο τον πλούτο της φύσης κοντά σου, αυτός είναι ευλογημένος. Και πώς να μην είναι όταν το ψάρι και τα χόρτα, με σημαντική διατροφική αξία, αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πηγή φυτικών ινών και βιταμινών.
Από την παλαιολιθική εποχή οι πρωτόγονοι άνθρωποι αναζητούσαν την τροφή τους μέσα από το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Πιάνανε ψάρια από την θάλασσα, κυνηγούσαν πουλιά και άγρια ζώα από βουνά και κάμπους και συνέλλεγαν βλαστούς, καρπούς και άλλα είδη χόρτων από την φύση. Ζούσαν σε μικρές ομάδες προσπαθώντας να επιβιώσουν σ’ ένα περιβάλλον όχι πολύ φιλικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Κάποια στιγμή οι πηγές ανεύρεσης της τροφής εξαντλούνταν και έτσι αναγκαζόταν νε μετακινηθούν προς άλλες περιοχές. Ιστορικά υπήρξαν τρεις μεγάλοι σταθμοί που άλλαξαν καθοριστικά την διατροφή του ανθρώπου. Η φωτιά, η συστηματική παραγωγή φυτικών και ζωικών ειδών και η βιομηχανική επανάσταση.
Υλικά
Για το αλευρολέμονο
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης