H Μεσογειακή Διατροφή, όπως έχει πλέον καθιερωθεί να ονομάζεται η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τόσο για την υγεία μας, όσο και για την διαχείριση του βάρους μας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες -άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.άλ.-, ενώ μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίτευξη μακροζωίας. Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι το 2013, η UNESCO πρόσθεσε την Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, κατόπιν κοινού αιτήματος της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Μαρόκου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας, διότι, όπως τονίζεται: "Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα, και ιδίως την παροχή και την κατανάλωση των τροφίμων".
Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί με τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μπορούν να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, σύμφωνα με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Εξίσου απαραίτητα για το καθημερινό διαιτολόγιο τα κάθε είδους λαχανικά, που αποτελούν σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Τι πιο υγιεινό και νόστιμο, λοιπόν, από το να επιλέξουμε για το οικογενειακό μας τραπέζι μια πλούσια σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και μια ποικιλία λαχανικών, όπως οι πιπεριές, τα ντοματίνια, αλλά και οι λιαστές ντομάτες, που με την γεύση και τα εντυπωσιακά χρώματά τους θα ικανοποιήσουν όλες μας τις αισθήσεις. Τα μαυρομάτικα, που αν δεν το γνωρίζετε προέρχονται από τα αμπελοφάσουλα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι ως πράσινη σαλάτα, είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο. Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει ποσότητα πρωτεΐνης ίση με αυτήν μισής μπριζόλας.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης