Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με Μαυρομάτικα

20 Ιανουάριος, 2022

H Μεσογειακή Διατροφή, όπως έχει πλέον καθιερωθεί να ονομάζεται η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τόσο για την υγεία μας, όσο και για την διαχείριση του βάρους μας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες -άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.άλ.-, ενώ μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίτευξη μακροζωίας. Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι το 2013, η UNESCO πρόσθεσε την Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, κατόπιν κοινού αιτήματος της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Μαρόκου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας, διότι, όπως τονίζεται: "Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα, και ιδίως την παροχή και την κατανάλωση των τροφίμων".

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί με τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και μπορούν να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, σύμφωνα με την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Εξίσου απαραίτητα για το καθημερινό διαιτολόγιο τα κάθε είδους λαχανικά, που αποτελούν σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Τι πιο υγιεινό και νόστιμο, λοιπόν, από το να επιλέξουμε για το οικογενειακό μας τραπέζι μια πλούσια σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και μια ποικιλία λαχανικών, όπως οι πιπεριές, τα ντοματίνια, αλλά και οι λιαστές ντομάτες, που με την γεύση και τα εντυπωσιακά χρώματά τους θα ικανοποιήσουν όλες μας τις αισθήσεις. Τα μαυρομάτικα, που αν δεν το γνωρίζετε προέρχονται από τα αμπελοφάσουλα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι ως πράσινη σαλάτα, είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και

ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο. Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει ποσότητα πρωτεΐνης ίση με αυτήν μισής μπριζόλας. Παρ' όλα αυτά θεωρούνται ένα ταπεινό τρόφιμο και μάλιστα η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του

Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ, οι Γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα

μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, δεδομένου ότι μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν μόνο ως τροφή στα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό αυτό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν, μία κούπα από το οποίο καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Όσο για τις λιαστές ντομάτες έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις φρέσκιες, δηλαδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C και παράγονται είτε από ώριμες κανονικές τομάτες ή και από άνυδρες, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Κατά την διαδικασία ξήρανσής τους κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, τα άνυδρα ντοματάκια χάνουν το 88% του συνολικού βάρους τους, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το 93%. Οι λιαστές ντομάτες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, μεγέθη και γεύσεις και παραδοσιακά σερβίρονται με ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο.

 

Υλικά

250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια

1 πράσινη πιπεριά

1 πιπεριά Φλωρίνης

8 ντοματίνια

50 γρ. λιαστή ντομάτα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές λευκό ξίδι

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αρχικά ξεπλένουμε τα φασόλια με αρκετό τρεχούμενο νερό και σουρώνουμε.

Μεταφέρουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα και σκεπάζουμε με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 - 45 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και ξεπλένουμε με αρκετό νερό. Τέλος, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.

Κόβουμε σε μικρά καρέ τις πιπεριές και μεταφέρουμε στο μπολ με τα μαυρομάτικα.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, την λιαστή ντομάτα σε μικρά κομμάτια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε την σαλάτα πολύ καλά και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης