Μια αχνιστή, εύγεστη, σπιτική τραχανόσουπα είναι το απόλυτο φαγητό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Γλυκός ή ξινός, χοντρός ή ψιλός είναι από τα κλασσικά παραδοσιακά φαγητά του Έλληνα. Λατρεύουμε αυτό το φαγητό γιατί είναι εύκολη, γρήγορη και πάνω από όλα μια από τις πιο υγιεινές ελληνικές συνταγές. Μας αρέσει και κοκκινιστός με ντομάτα, άσπρος λεμονάτος, ή με τυρί. Εξαρτάται τι γούστα έχει ο καθένας.
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι σοφή. Με τρία απλά οικονομικά υλικά φτιάχνεις απίστευτη γεύση υψηλής θρεπτικής αξίας, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι ένα τίποτα πραγματικά. Απλά χρειάζεσαι τα υλικά και μία κατσαρόλα. Τόσο εύκολα με ξινό ή γλυκό τραχανά, ανάλογα με τα προσωπικά γούστα, κάνεις ένα πιάτο να μοσχοβολά. Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με μανιτάρια μεταμορφώνεται σε πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας της Μεσογειακής διατροφής.
Τα μανιτάρια ήταν λατρευτά στην αρχαία Ελλάδα. Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής λέξης αμανίτης. Ιστορικά τα μανιτάρια είχαν μακρόχρονη ιατρική χρήση, ιδίως στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και φαρμακευτική πρακτική, αλλά κα στην αρωματοποιία, όπως το κίτρινο μανιτάρι laetiporus sulphureus. Στην Ελλάδα σήμερα είναι γνωστά περίπου 2.200 είδη άγριων μανιταριών, περίπου 150 είναι εδώδιμα, από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι ούτε δηλητηριώδη ούτε φαγώσιμα. Φανατικοί μανιταροσυλλέκτες άγριων μανιταριών είναι οι Κρητικοί. Την χειμερινή περίοδο, μετά τις πρώτες βροχές, οι παραδοσιακοί μανιταροσυλλέκτες αρπάζουν καλάθια και μαχαίρια και ξεχύνονται σε βουνοκορφές του νησιού, στα γνωστά τους «πατήματα» για να συλλέξουν τον σπάνιο μεζέ τους. Η αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά πλευρώτους, είδος μανιταριού με μπεζ απόχρωση, μαστιχωτή σάρκα και ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Τα πορτομπέλο με καφετιά απόχρωση και γεύση πιο βαθιά, πιο γήινη από τα λευκά.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης