Τα προτεινόμενα τρουφάκια από σύκα και ξηρούς καρπούς παραλαμβάνουν την γλυκιά σκυτάλη τους από κάποια παραδοσιακά γλυκίσματα με βάση τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, καρπούς, σουσάμι και γλυκό κρασί, σε διάφορους συνδυασμούς και σχήματα, όπως για παράδειγμα το γνωστό και αγαπημένο μας παστέλι. Ο Πτωχοπρόδρομος, ο Βυζαντινός ποιητής και συγγραφέας, που συνέταξε τον 12ο αιώνα σε δημώδη γλώσσα και σε δεκαπεντασύλλαβους πολιτικούς στίχους τέσσερα σατυρικά και επαιτικά ποιήματα, που είναι γνωστά με το γενικό όνομα Πτωχοπροδρομικά, στο Δ' ποίημα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γαρύφαλλο, κανέλα, «και μέλιν εκ το ακάπνιν», σταφιδίτσες, ξερά σύκα μαζί με χουρμάδες, καρύδια, καρυδάτο γλύκισμα ολίγον και κυδωνάτο με την χύτρα», ενώ στο Γ΄ποίημα γράφει: «Τα καρυδάτα αρχόντισσες, εδώ τα σησαμάτα». Ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές αναφέρει επίσης όλα αυτά τα προϊόντα και πολλά άλλα, κάνει δε λόγο και για σφαιρικού σχήματος γλυκίσματα, τις σησαμίδες: «Σησαμίδες είναι γλυκίσματα με σφαιρικό σχήμα καμωμένα από μέλι, φρυγμένα σουσάμια και λάδι».
Υλικά
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης