Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τρουφάκια με Σύκα και Ξηρούς Καρπούς

20 Ιανουάριος, 2022

Τα προτεινόμενα τρουφάκια από σύκα και ξηρούς καρπούς παραλαμβάνουν την γλυκιά σκυτάλη τους από κάποια παραδοσιακά γλυκίσματα με βάση τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, καρπούς, σουσάμι και γλυκό κρασί, σε διάφορους συνδυασμούς και σχήματα, όπως για παράδειγμα το γνωστό και αγαπημένο μας παστέλι. Ο Πτωχοπρόδρομος, ο Βυζαντινός ποιητής και συγγραφέας, που συνέταξε τον 12ο αιώνα σε δημώδη γλώσσα και σε δεκαπεντασύλλαβους πολιτικούς στίχους τέσσερα σατυρικά και επαιτικά ποιήματα, που είναι γνωστά με το γενικό όνομα Πτωχοπροδρομικά, στο Δ' ποίημα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γαρύφαλλο, κανέλα, «και μέλιν εκ το ακάπνιν», σταφιδίτσες, ξερά σύκα μαζί με χουρμάδες, καρύδια, καρυδάτο γλύκισμα ολίγον και κυδωνάτο με την χύτρα», ενώ στο Γ΄ποίημα γράφει: «Τα καρυδάτα αρχόντισσες, εδώ τα σησαμάτα». Ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές αναφέρει επίσης όλα αυτά τα προϊόντα και πολλά άλλα, κάνει δε λόγο και για σφαιρικού σχήματος γλυκίσματα, τις σησαμίδες: «Σησαμίδες είναι γλυκίσματα με σφαιρικό σχήμα καμωμένα από μέλι, φρυγμένα σουσάμια και λάδι».

 

Υλικά

  • 250 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 70 γρ. φουντούκια
  • 70 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 70 γρ. καρύδια
  • 20 γρ. φυστίκι Αιγίνης
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 1/3 κουταλάκι κανέλα

Για το πασπάλισμα

  • Θρυμματισμένος ξηρούς καρπούς
  • Θρυμματισμένο φυστίκι Αιγίνης
  • Ινδοκάρυδο
  • Κακάο

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα σύκα και βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και κονιάκ. Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να ενυδατωθούν  και να μαλακώσουν.
  2. Σουρώνουμε τα σύκα και μεταφέρουμε σε ένα πολυμηχάνημα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το φυστίκι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι και την κανέλα. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Πλάθουμε 18-20 μπάλες σε μέγεθος καρυδιού.
  5. Κυλάμε στο υλικό της επιλογής μας και φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store