Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως το ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά του έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν. Ιδανικά για σαγανάκι θεωρούνται τα πιο σκληρά τυριά, που διατηρούν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, αλλά και το κυπριακό χαλούμι, η φορμαέλα Αράχωβας, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το ταλαγάνι με καταγωγή από την Μεσσηνία. Ωστόσο, επειδή το σαγανάκι μπορεί να περιλαμβάνει και συνδυασμό υλικών, όπως θαλασσινά, στην περίπτωση αυτή προτιμούμε ένα τυρί που να λειώνει και να τα αγκαλιάζει, όπως η φέτα.
Το χταπόδι, ο πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης συνταγής που είμαστε βέβαιοι ότι θα λατρέψετε, είναι μαλάκιο της τάξης Οκτώποδες, που περιλαμβάνει περίπου 300 διαφορετικά είδη, τα οποία ανήκουν στην ομοταξία Κεφαλόποδα, μαζί με τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Το χταπόδι διαθέτει δύο μάτια και ένα ράμφος, τοποθετημένο στο κεντρικό σημείο μεταξύ των πλοκαμιών του. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα των χταποδιών αποτελεί η εκτόξευση μελανιού, αλλά και η μοναδική ικανότητά τους να προσαρμόζονται στον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τους θηρευτές τους, καθώς και το γεγονός ότι το μαλακό σώμα τους μπορεί να αλλάξει γρήγορα σχήμα, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από μικρά ανοίγματα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης