PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Ανάμεικτη σαλάτα με παστέλι και βερίκοκα

εικονίδιο ημερομηνίας

20 Ιανουάριος, 2021

Μια γευστική σαλάτα που έχει ξεπεράσει το ρόλο του απλού συνοδευτικού σ’ ένα γεύμα και  συνδυάζει αρμονικά φρέσκιες πρασινάδες με παστέλι, γραβιέρα και βερίκοκα. 

Ο συνδυασμός διαφορετικών τροφών δεν προέκυψε στις μέρες μας. Από το δέκατο αιώνα ήταν γνωστό, ότι για να αφομοιώσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να χάσουμε βάρος, ακόμα για να βελτιώσουμε την ψυχική μας διάθεση, θα πρέπει να συνδυάζουμε συγκεκριμένες τροφές.

Γυναίκες  που προσέχουν την σιλουέτα τους και τρώνε ελαφριά, ειδικά όσες ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή βασισμένη σε θρεπτικά γεύματα χωρίς πολλές θερμίδες. Τι τρώνε όμως όταν επιλέγουν σαλάτες; Οι περισσότερες έχουν βρει συνταγές με πολλά υλικά που δίνουν γεύση στη σαλάτα αλλά και δεν τις κάνουν βαρετές. Αυτό σήμερα έχει γίνει μόδα. Πολλές νοικοκυρές προσπαθούν κυρίως σ’ ένα κυριακάτικο ή γιορτινό γεύμα να παρασκευάσουν μια πλούσια ανάμεικτη σαλάτα για να εντυπωσιάσουν και τους καλεσμένους. 

Η προσθήκη δημητριακών όπως είναι το τραγανό παστέλι την κάνει ξεχωριστή. Τα παστέλια μας άρεσαν από παιδιά. Είναι φτιαγμένα από προσεκτικά διαλεγμένα αγνά υλικά που συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.

Τα παστέλια μας είναι κατάλληλα για κάθε ηλικία, καθώς δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, ενώ είναι φτιαγμένα από προσεκτικά διαλεγμένα, αγνά υλικά που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Στην Καλαμάτα φτιάχνουν εξαιρετικά παστέλια από ντόπιο μέλι  με σουσάμι, αμύγδαλο, ανάμικτο ξηρών καρπών, βιολογικό, μαλακό ή τραγανό.

Έχει ρίζες στην αρχαιότητα (η σησαμίς των αρχαίων), που ακόμη και στις μέρες μας έχει φανατικούς φίλους. Είναι γνωστό ότι το μέλι ήταν βασική γλυκαντική ουσία των αρχαίων και η ανάμειξή του με ξηρούς καρπούς έδινε μερικά από τα πιο συνηθισμένα γλυκά των προγόνων μας. Ειδικά ο συνδυασμός του με σουσάμι αναφέρεται από τον Ηρόδοτο από τον 5ο αιώνα π.Χ. Λέγεται ακόμη ότι το «ίντριον», που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, είναι ένα είδος παστελιού.

Υλικά

 200γρ. ανάμεικτη σαλάτα

1 κουταλιά δυόσμο

 100γρ. ξερά βερίκοκα

100γρ.  γραβιέρα

80γρ. Τραγανό παστέλι Καλαμάτας Λάμπου Θησαυροί της Ελλάδας

Για Σώς

80ml ελαιόλαδο

3 κουταλιές κρέμα ξύδι βαλσάμικο

1 κουταλάκι κονιάκ

 Αλάτι

 Εκτέλεσή

Σε μία μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε την ανάμεικτη σαλάτα και το δυόσμο ψιλοκομμένο.

Προσθέτουμε τα βερίκοκα κομμένο στα δύο και τη γραβιέρα σε μικρά καρεδάκια.

Ρίχνουμε το παστέλι κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Στο multi χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σώς.

Λίγο πριν σερβίρουμε περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη