Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ανεβατά κουλουράκια

11 Σεπτέμβριος, 2020

Το προζύμι για την Κρητικιά νοικοκυρά είναι δεν είναι απλά ένα ζυμάρι για την αναπαραγωγή του ζυμωτού αλλά είναι μια τελετουργία αναπαραγωγής μιας αόρατης σιωπηλής πράξης.

Με το πρώτο προζύμι φτιάχνανε τα ανεβατά κουλουράκια και μετά ζύμωναν και άλλα ζυμωτά. Μετά που θα «ανέβαιναν», θα φούσκωνα δηλαδή, μας επέτρεπε η θεία μου να τα δούμε. Παρατηρήματα και αυτά. «Φτύστα , φτύστα» μας πρόσταζε για να μην τα ματιάσουμε! Εμείς βέβαια αγωνιούσαμε πότε θα ψηθούν για να τα δοκιμάσουμε.

Δώστε στα παιδιά σας αυτό το υγιεινό και νόστιμο σνακ, γεμίστε τα με μαλακό τυρί και γαλοπούλα, συνοδέψτε τα με γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή τυρί της αρεσκείας σας.

Υλικά

  • 1-1,2 κ. αλεύρι (σκληρό)
  • 50γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
  • 200γρ.ζαχαρη
  • 250ml κανελόζουμο (3 ξύλα κανέλας, 3-4 καρφάκια γαρίφαλα)
  • 100ml χυμό πορτοκάλι
  • 50ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι μαστίχα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Σουσάμι λευκό για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά φτιάχνουμε το κανελόζουμο, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 300ml νερό, 3 ξύλα κανέλας και 3-4 καρφάκια γαρίφαλο, βράζουμε για 4 λεπτά και σουρώνουμε. Κρατάμε για τη συνταγή 200ml κανελόζουμο, αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Στη συνέχεια φτιάχνουμε το προζύμι με τη μαγιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κανελόζουμο, τη μαγιά, 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και 100γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον πηχτό χυλό σκεπασμένο για μισή ώρα περίπου να φουσκώσει.
  3. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε  και τα μυρωδικά, τη μαστίχα χτυπημένη με μια κουταλιά ζάχαρη στο γουδί ή στο μπλέντερ και το ξύσμα λεμονιού.
  4. Προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελάχιστα στα χέρια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1-2 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) να διπλασιαστεί.
  5. Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε μια κούπα χλιαρό  νερό με δυο κουταλιές ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζαχαρόνερο. Απλώνουμε το σουσάμι σε μια φαρδιά επιφάνεια.
  6. Παίρνουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας  και χωρίζουμε σε 15 περίπου μπάλες. Αλευρώνουμε ελάχιστα την επιφάνεια και πλάθουμε τις μπάλες σε  κορδόνια, σχηματίζουμε κουλουράκια και βουτάμε στο ζαχαρόνερο, στη συνέχεια περνάμε από το σουσάμι και από τις δυο πλευρές.
  7. Τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντιπολιτικό χαρτί και αφήνουμε άλλη μισή ώρα σκεπασμένα να ξανά φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον  αέρα για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

Καλή επιτυχία!