Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά με ξεχωριστή γεύση που οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του από τρυφερό ψαρονέφρι που δεν έχει λίπος και από μπούτι. Η παράδοση θέλει στις προβιομηχανικές κοινωνίες, τότε δηλαδή που το κάθε νοικοκυριό είχε οικόσιτα ζώα, να αναθρέφει και ένα γουρουνάκι για να το σφάξει τα Χριστούγεννα. Τότε υπήρχε η ανάγκη διατήρησης για μακρύ χρονικό διάστημα της τροφής, γεγονός που οδήγησε στην τεχνική του καπνιστού κρέατος. Αυτό γινόταν στα τζάκια του σπιτιού. Η προετοιμασία ξεκινούσε με το κόψιμο του κρέατος σε λωρίδες. Όσο πιο λεπτές είναι οι λωρίδες τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται το κάπνισμα. Το μυστικό ήταν στο μαρινάρισμα του κρέατος που αυτό γινόταν με την προσθήκη κόκκινου κρασιού, ξύδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, άφθονο κύμινο και λίγο λάδι. Αφού το σκέπαζαν καλά το άφηναν για εικοσιτέσσερις ώρες μέσα σε μία λεκάνη ενώ φρόντιζαν να το ανακατεύουν κατά διαστήματα. Για να πετύχουν αρωματικό καπνό μάζευαν φρέσκα κλαδιά ελιάς, πορτοκαλιάς, λεμονιάς, κυπαρισσιού, βερικοκιάς. Με την προσθήκη δροσερών κλαδιών φασκομηλιάς, θυμαριού, λεμονόχορτου, βασιλικού, δάφνης και θρίμπα, πετύχαιναν το άριστο κάπνισμα με τα αρωματικά φυτά. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί οικοτεχνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά παραδοσιακά προϊόντα, ανάμεσα σε αυτά απάκια και λουκάνικα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη