Από τα ωραιότερα ανοιξιάτικα φαγητά που απολαμβάνει και λατρεύει ο Έλληνας είναι ο αρακάς με αγκινάρες. Ένα λαδερό φαγητό που κρύβει μέσα του χρώμα, νοστιμιά και υγεία, με φρέσκο μάραθο, άνηθο, κρεμμύδι, καρότο, λίγες πατάτες, χυμό λεμονιού. Και λαδερό φαγάκι χωρίς ελληνικό ελαιόλαδο δεν γίνεται.
Ο αρακάς είναι ένα λαχανικό που συνδυάζεται με μανιτάρια, ρύζι, με ζυμαρικά, αλλαντικά, κολοκυθάκια, φασολάκια, με κοτόπουλο, με χοιρινό κρέας, με αυγά και δίνει με μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Για το λόγο αυτό το ελληνικό νοικοκυριό φροντίζει να τον προμηθευτεί και εκτός εποχής κατεψυγμένο. Αρκεί να τον έχει στο ψυγείο του, στην κουζίνα του.
Υλικά
- 5 αγκινάρες
- 500 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο
- 2 πατάτες
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 3 καρότα
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε φέτες καθώς και τις πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 4 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε να βγάλει τα αρώματα του, ρίχνουμε τις ντομάτες και τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλατίζουμε και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να ηρεμήσει πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη