Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Αρακάς με χταπόδι

30 Ιανουάριος, 2023

Το χταπόδι είναι το κορυφαίο θαλασσινό έδεσμα για την ελληνική κουζίνα. Μπαίνει στο τραπέζι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και στις νηστείες, γιατί μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του. Φρέσκο ή κατεψυγμένο όταν μπει στα κάρβουνα είναι υπέροχο. Στιφάδο είναι λουκούμι με κρεμμυδάκια να λιώνουν στο στόμα.  Απογειώνεται με πατάτες τηγανιτές. Όπως και να το κάνεις δεν θα αφήσεις μπουκιά στο πιάτο και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με ούζο ή κόκκινο κρασί. Μια ιδιαίτερη επιλογή είναι το χταπόδι με αρακά σε συνδυασμό με σάλτσα ντομάτας, που σου δίνει ένα πολύ νόστιμο και πλούσιο πιάτο. Μια πρόταση για ένα φαγητό της Καθαρής Δευτέρας μαζί με τους σαρακοστιανούς μεζέδες και τα θαλασσινά να έχουν τη τιμητική τους.

Υλικά

  • 1,5 κιλό χταπόδι
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 500 γρ. αρακά
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 300 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Χρησιμοποιούμε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το χταπόδι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από το μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι.
  3. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τα καρότα και τον αρακά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Βάζουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε μία κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί το φαγητό.
  6. Δέκα λεπτά πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store