Η γάστρα είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό σκεύος που κατάφερε να κάνει το φαγητό λουκούμι, να αναδείξει τη γεύση του, τα αρώματα του στο μεγαλύτερο βαθμό! Τώρα που μπαίνουμε στα Χριστούγεννα ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να φτιάξουμε πιάτα που αρέσουν στους καλεσμένους μας και συνδυάζουν το δημοφιλές κρέας, που είναι το αρνί με λαχανικά.
Υλικά:
Για το αρνί
- 1½ κιλό αρνίσιο μπούτι ή σπάλα
- 6 πατάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τα πράσα
- 8 πράσα το λευκό μέρος κομμένα σε ροδέλες
- 2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 150ml λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το τοποθετούμε στη γάστρα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα τις πατάτες και αφού τις αλατίσουμε τις τοποθετούμε στη γάστρα γύρω από το αρνί.
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα μέχρι να γυαλίσουν.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά περίπου και αδειάζουμε στη γάστρα πάνω από τις πατάτες.
- Βάζουμε μία κούπα νερό και κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς , για περίπου 1,5 ώρα.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ακόμα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης