Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Αρνί γεμιστό ρολό

14 Απρίλιος, 2021

Μια εναλλακτική συνταγή για το Πασχαλινό τραπέζι που τρώγεται υπέροχα και όλες τις εποχές του χρόνου. Αρνί, μπούτι ή σπάλα ξεκοκαλισμένη βρίσκουμε όλο το χρόνο. Αμπελόφυλλα τρυφερά ανοιξιάτικα,  είναι η εποχή τους και μπορούμε να συλλέξουμε ή να έχουμε συντηρήσει σε βάζο, όσοι έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε περιοχές με αμπέλια. Υπάρχει και η λύση του μανάβικου ή ακόμα και κονσερβοποιημένα σε γυάλινα βαζάκια στα σούπερ μάρκετ. Αρωματικά βότανα υπάρχουν στην κουζίνα μας, σκόρδο, μαλακό τυρί γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για να δώσει τη δική του νοστιμιά και με συνοδεία πατάτες φούρνου, έχουμε ένα γιορτινό πιάτο.

Τις γιορτές θέλουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό.  Σ’ αυτή την απόλαυση το κρέας έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο και αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και αποτελεί σημαντική πηγή αρκετών θρεπτικών ουσιών. Από την άλλη η ευχάριστη ξινή γεύση των αμπελόφυλλων ποτίζει το κρέας και του δίνει μοναδική γεύση.

Τα αμπελόφυλλα είναι ιδανικά εκτός από τα κλασικά ντολμαδάκια μπορούμε να τυλίξουμε κομματάκια μαλακών τυριών και να τα ψήσουμε σε σχάρα με λίγο ελαιόλαδο όπως επίσης μικρά ψάρια (σαρδέλες και γαύρο).   

 

Υλικά

2-2,5 κιλά αρνί μπούτι χωρίς κόκαλο

25 αμπελόφυλλα (σε βάζο ή ζεματισμένα)

150γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

3 κουταλιές γαλένι ή άλλο μαλακότυρί

3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη

1 σκελίδα σκόρδο

Ξύσμα από ένα λεμόνι

50ml άσπρο κρασί

20ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

8-10 μικρές πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο

½ κουταλάκι ξερή ρίγανη

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Χυμό από ένα λεμόνι

Μια κουταλιά μουστάρδα

150mlελαιόλαδο

100mlνερό

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ένα αρνίσιο μπούτι και ζητάμε από τον χασάπη να μας αφαιρέσει το κόκαλο και να μας ανοίξει το κομμάτι κατάλληλο για ρολό.

Πλένουμε το κρέας και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.Αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο πλευρές και κρατάμε στην άκρη.

Απλώνουμε στον πάγκο δυο φύλλα αλουμινόχαρτο το  ένα πάνω στο άλλο και  δυο φύλλα λαδόκολλα.

Στρώνουμε τα αμπελόφυλλα το ένα δίπλα στο άλλο και τοποθετούμε πάνω το αρνί.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γαλένι, το ξύσμαλεμονιού, τη ρίγανη ψιλοκομμένη και το σκόρδο λιωμένο και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε με την πάστα αυτή την επιφάνεια του αρνιού και προσθέτουμε τη γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια κατά μήκος.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε σε ρολό γυρνώντας και τα αμπελόφυλλα.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί πριν κλείσουμε τη λαδόκολλα. Κλείνουμε πολύ καλά με το αλουμινόχαρτο.

Τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2-2,5 ώρες.

Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη λαδόκολλα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε φέτες, σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

Για τις πατάτες

Πλένουμε και τρίβουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα σε αρκετό τρεχούμενο νερό.

Δημιουργούμε μερικές σχισμές με ένα μαχαίρι και μεταφέρουμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε τις πατάτες.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Τα τελευταία 10 λεπτά ανοίγουμε και αφήνουμε να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα μαζί με το ρολό αρνί μαζί περιχύνοντας με τις σάλτσες και των δύο.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη