Ένα πιάτο που μυρίζει Κρήτη. Ένα φαγητό σκέτη απόλαυση. Ένας υπέροχος συνδυασμός κρέατος με αγριόχορτα και δη το βασιλιά των άγριων χόρτων της Κρητικής φύσης. Φαγητό που μαγειρεύεται σε γιορτινό τραπέζι με επιλεγμένους καλεσμένους που ξέρουν από καλό φαγητό. Θέλει καλό μάγειρα ή μαγείρισσα που ξέρει να παντρεύει ένα από τα δημοφιλή για τον Έλληνα κρέας, που είναι το αρνί, με ένα από τα δημοφιλή χόρτα που είναι το σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι είναι ένα από τα στοιχεία της Κρητικής ταυτότητας και ιδιαίτερα της Κρητικής διατροφής. Είναι από τα κορυφαία άγρια χόρτα μιας και φυτρώνει ή καλλιεργείται παντού με αξιοσημείωτη θρεπτικότητα, πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Χόρτο του χειμώνα στη φύση αλλά σήμερα το βρίσκεις όλες τις εποχές από τις συστηματικές υπαίθριες και υδροπονικές καλλιέργειες.
Το άγριο σταμναγκάθι μάθαμε να το μαζεύουμε το χειμώνα από περιοχές κοντά στην θάλασσα αλλά και σε πολλές ορεινές περιοχές. Είναι χόρτο που αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο χιόνι. Αυτό που φυτρώνει κοντά στην θάλασσα είναι πιο γευστικό μιας και έχει πάρει την αλμύρα και το ιώδιο από αυτήν. Τότε περιοριζόμασταν να το απολαμβάνουμε μόνο τους χειμερινούς μήνες. Σήμερα οι πιστοποιημένες πρωτοποριακές υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που εγγυώνται την ποιότητα του προϊόντος, μας έδωσαν την ευκαιρία να το απολαμβάνουμε στο πιάτο μας όλο τον χρόνο.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη