Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Αρνί Μπογάνα

19 Μάρτιος, 2021

Η μπογάνα ή μπουγάνα είναι η γάστρα με το καπάκι που μπαίνει στη χόβολη. Αρνί μπογάνα είναι η παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας, αρνίσιο κρέας με ολόκληρες μικρές πατάτες και ντομάτες. Παραδοσιακά το φαγητό αυτό γινόταν σε ξυλόφουρνο ή στο τζάκι και έβαζαν κάρβουνα πάνω από το καπάκι και περιμετρικά από την μπογάνα. Για αυτούς που δεν έχουν ξυλόφουρνο μπορούν να το σιγοψήσουν στο φούρνο καλύπτοντας το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Την διαφορά από τα άλλα ψητά την χαρίζει το αιγοπρόβειο βούτυρο, εκτός και αν το κρέας έχει μπόλια, που του δίνει υπέροχη γεύση, τραγανή υφή και μοσχομυρίζει το σπίτι.

Από την άλλη, η γάστρα είναι ένα σκεύος, που, αν χρησιμοποιηθεί σωστά αναδεικνύει γεύση και αρώματα, κάνει το ψητό λουκούμι! Και όχι μόνο το κρέας.

 

Υλικά

  • 1,5 κιλό αρνί μπούτι
  • 6 μεγάλες πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γραμμάρια ντομάτες Κον κασέ
  • 2 ντομάτες
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Στη συνέχεια, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  2. Πλένουμε το αρνί και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.  Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία και βάζουμε το σκόρδο κομμένο σε κομμάτια και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το αρνί και γύρω τις πατάτες. Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  4. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο,  κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε διάφορα σημεία στο ταψί.
  5. Προσθέτουμε, επίσης, το βούτυρο και μία κούπα νερό.  Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου.
  7. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store